China a amenințat direct Statele Unite cu reducerea exporturilor de pământuri rare, metale esențiale pentru industria high tech, pe fondul disputei legate de gigantul telecom Huawei, scrie AFP.

Centru de cercetare Huawei la BeijingFoto: Huawei

Războiul s-a intensificat după ce Washingtonul a majorat taxele vamale pentru produse chinezești și este dublat acum de un război tehnologic: administrația Trump a interzis societăților americane să vândă tehnologii către Huawei, numărul doi mondial pe piața smartphones, punând în pericol aprovizionarea cu cipuri electronice.

În fața lui Trump, presa oficială dar și responsabili politici chinezi agită acum amenințarea reducerii exporturilor de pământuri rare către Statele Unite - ceea ce ar putea priva Washingtonul de o resursă crucială pentru industria înaltelor tehnologii.

China asigură peste 90% din producția mondială din aceste 17 metale și care se regăsesc în smartphone, ecrane plasma, mașini electrice dar și armament.

Întrebat dacă pământurile rare ar putea constitui o armă de retorsiune împotriva SUA, un oficial al puternicei Agenții de planificare economic (NDRC) a publicat marți seara un comunicat cu un ton amenințător.

"Dacă cineva vrea să folosească produse fabricate pornind de la exporturile de pământuri rare pentru a frâna dezvoltarea Chinei, atunci cred că (...) poporul chinez va fi nemulțumit", a avertizat el.

Aceste declarații vin după o vizită relatată pe larg de presa chineză a președintelui Xi Jinping într-o uzină de tratatare a pământurilor rare, săptămâna trecută, și care a fost interpretată ca o amenințare tacită, imediat după amenițările SUA împotriva Huawei.

Xi a spus atunci că "pământurile rare sunt o importantă resursă strategică". "Doar în posesia unei tehnologii independente vom putea rămâne invincibili", a adăugat el.

Presa oficială a întărit miercuri aceste afirmații. "Lansând un război comercial împotriva Chinei, Statele Unite riscă să piardă aprovizionare cu materiale vitale pentru puterea lor tehnologică", scria agenția China Nouă.

"Dacă Statele Unite încearcă să blocheze dezvoltarea Chinei, mai devreme sau mai târziu va folosi pământurile rare ca o armă", avertiza și cotidianul Global Times.

Analiștii estimează însă că Beijingul ar putea ezita să recurgă la această armă, pentru a nu accelera căutarea de soluții alternative la aceste materii prime.

"În cazul în care China decide să blocheze exporturile de pământuri rare către Statele Unite, acest lucru ar putea provoca consecințe complicate, inclusiv pierderi chiar pentru China", recunștea Global Times, care folosește adeseori un ton naționalist.

"China știe însă că Statele Unite vor suferi mai mult".