Un procuror kosovar a cerut miercuri ridicarea imunității diplomatice a unui rus angajat la Națiunile Unite, care este suspectat că a obstrucționat o operațiune a poliției împotriva crimei organizate, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Misiunea Națiunilor Unite în Kosovo (Minuk) a precizat că cetățeanul rus a fost rănit și reținut pentru scurt timp de către poliție în cursul unei operațiuni a acesteia în nordul țării, care a antrenat arestarea a zece polițiști și civili suspectați de contrabandă și alte infracțiuni.

Forțele speciale kosovare au afirmat că au întâmpinat "rezistență armată" în anumite zone nordice majoritar sârbe, precum și baraje ridicate de civili care încercau să împiedice operațiunea.

Potrivit șefului poliției din Kosovo, rusul și un al alt angajat al ONU au fost arestați când se aflau într-un vehicul cu numere de înmatriculare Minuk care a fost folosit pentru a împiedica intrarea în localitatea Zubin Potok.

Procurorul din Mitrovica, principalul oraș din nord, a declarat că a cerut ridicarea imunității diplomatice a rusului pentru "obstrucționarea" acțiunii poliției. "Potrivit dovezilor pe care le avem, este suspectat că a luat parte" la mișcarea de rezistență împotriva poliției, a precizat procurorul Shyqri Syla.

Arestarea acestui bărbat a provocat furia Moscovei, care a denunțat un "act scandalos".

Minuk a cerut eliberarea imediată a angajaților săi dar nu a comentat subiectul.

Potrivit unei surse dintr-un spital din Mitrovica, cetățeanul ruse suferă de "răni grave la cap" și va fi transferat la Belgrad.

Această operațiune reprezintă o rară intervenție a poliției kosovare în nordul majoritar sârb, unde mulți oameni rămân în continuare loiali Belgradului, la un deceniu după ce Kosovo și-a proclamat unilaterale independența.

Miercuri, câteva mii de sârbi au manifestat la Mitrovica împotriva raidurilor poliției.

Rusia este un aliat esențial al Serbiei și susține refuzul Belgradului de a recunoaște independența Kosovo.