Procurorul special Robert Mueller a anunțat miercuri că își dă demisia din Departamentul de Justiție, în prima sa declarație după finalizarea anchetei privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 s-a încheiat. Acesta a mai spus că inculparea președintelui Donald Trump ”nu a fost opțiune” legală, relatează AFP. Președintele Donald Trump a spus miercuri că declarația procurorului Robert Mueller nu a adus nimic noi despre el și este timpul să meargă mai departe. ”Cazul este închis”, a reacționat Trump pe Twitter.

Robert Mueller, la BucurestiFoto: Agerpres

UPDATE 19.51: Președintele Comisiei Judiciare din Camera Reprezentanților, Jerrold Nadler, a promis miercuri un răspuns al Congresului la ”infracțiunile, minciunile” lui Donadl Trump, la câteva minute după declarația lui Robert Mueller care a spus că inculparea unui președinte în exerciuțiu este neconstituțional.

UPDATE 19.15: ”Nu se schimbă nimic cu privire la raportul lui Mueller. Nu au fost probe suficiente și în acest caz, în țara noastră, o persoană este inocentă. Cazul este închis! Mulțumesc.”, a reacționat Trump pe Twitter.

Acesta a subliniat că în cazul în care Comisia de anchetă ar fi fost convinsă că preşedintele Donald Trump nu a comis nicio infracţiune, ar fi transmis clar acest lucru.

În prima sa apariție publice de la începerea anchetei în 2017, Mueller a spus că politica Departamentului de Justiție a împiedicat punerea sub acuzare a președintelui pentru o infracțiune, pe motiv că este în funcție.

”Un președinte nu poate fi pus sub acuzare pentru o infracșiune federală în timp ce este în funcție. Este neconstituțional”, a spus Mueller.

Procurorul special a mai spus că nu crede potrivită o mărturie a sa în Congres, în ciuda doreinței democraților de a-l audia.

Aceasta este prima sa declarație publică despre anchetă de la publicarea raportului său în aprilie. Mueller a concluzionat că nu a fost o conspirație între campania lui Trump și Moscova, dar a refuzat să ofere vreo concluzie cu privire la posibila obstrucționare a justiției de către președintele Donald Trump.