Noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, va efectua prima sa călătorie în străinătate la Bruxelles, unde va vizita marți și miercuri ”instituțiile Uniunii Europene și NATO”, a anunțat miercuri biroul său de presă, relatează AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Fostul comediant, un novice în politică care a fost ales cu 73 la sută din voturi, se va întâlni cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat administrația prezidențială într-un comunicat.

Șeful statului ucrainean îi va informa pe interlocutorii săi ”de situația securității în estul Ucrainei” - pradă a unui conflict cu separatiștii ruși care s-a soldat cu peste 10.000 de morți - ”căi de a intensifica eforturi internaționale pentru a pune capăt războiului”. De asemenea, va discuta implementarea de către Kiev a unor reforme, potrivit sursei.

Criticat de către detractorii spu pentru programul său vag, Zelenski a promis să mențină cursul pro-occidental al acestei foste republici soviectice și să meargă mai departe cu introducerea, printre alte lucruri, reformei împotriva corupției, care sunt așteptate intens de Occident.

Conflictul armat din estul Ucrainei a omorât aproximativ 13.000 de oameni în cinci ani. Kiev și Occidentul acuză Moscova de sprijinirea separatiștilor.

Lovită de sancțiuni din partea Occidentului pentru rolul său în criza din Ucraina, Rusia, care a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea, respinge acuzațiile în ciuda celor descoperite de mai multe agenții media, printre care și AFP.