Guvernul chinez a criticat dur Washington-ul pentru legătura pe care o consolidează cu Taipei și a cerut administrației Trump să retragă angajamentele americane legate de statul insular, la scurt timp după întâlnirea politică neobișnuită dintre oficialii din SUA și Taiwan, potrivit CNN.

Consilierul de securitate, John Bolton, s-a întâlnit în mai cu secretarul general al Consiliului Național de Securitate David Lee, când acesta a vizitat SUA. Potrivit agenției oficiale de presă din Taiwan (CNA), aceasta a fost prima întâlnire de acest fel din anul 1979.

Ministrul chinez de externe, Lu Kang, a declarat luni că Beijing-ul "a avut obiecții puternice" față de această întâlnire și a cerut guvernului american să oprească schimburile oficiale și dezvoltarea relației cu Taiwan-ul. În mod oficial, SUA are legături diplomatice numai cu China, nu și cu statul insular.

"Suntem împotriva angajamentelor pe care SUA și le asumă față de Taiwan și a oricărui contact oficial cu Taiwan-ul, indiferent de formă sau de pretext", a declarat Lu.

"De asemenea, suntem împotriva oricărei încercări de a crea sau >. Aceasta este poziția noastră clară", a afirmat ministrul chinez.

Taiwan a anunțat sâmbătă că a redenumit ambasada neoficială din Washingon "Taiwan Council for US Affairs" (Consiliul Taiwanului pentru Afaceri Americane), în urma unei discuții cu guvernul american. Aceasta este prima dată când numele unei organizații a guvernului insular include "Taiwan" și "US".

Întrebat care este viitorul relațiilor dintre SUA și Taiwan, purtătorul de cuvânt al armatei statului Taiwan, generalul Chen Chung-Chi, a răspuns că cele două state vor continua să colaboreze.

"În regiunea asiatică a Pacificului, suntem exact ca SUA, cu care împărtășim valori comune, legate de libertate, democrație și drepturi ale omului [...] Sperăm că putem să jucăm rolul de apărător al păcii în regiune. Să servim interesele comune ale Taiwan-ului și ale Statelor Unite."