O persoană a murit și cel puțin 130 au fost rănite în urma mai multor tornade produse în statele americane Indiana şi Ohio peste noapte, distrugând case, spărgând ferestre și punând capăt timpuriu anului școlar pentru unii elevi din cauza deteriorării clădirilor, relatează Mediafax, citând Associated Press.

HotNews.roFoto: Hotnews

Furtunile s-au aflat printre cele 55 de turbulenţe despre care meteorologii au spus ar putea atinge solul luni în opt state care se întind spre est din Idaho și Colorado. Marți, o tornadă mare și periculoasă a lovit vestul orașului Kansas, la sfârșitul zilei, a informat Biroul Naţional de Meteorologie. Gradul de distrugere nu este momentan cunoscut.

În ultimele două săptămâni, în SUA s-a înregistrat o activitate neobișnuit de mare de tip tornadă. Vânturile au desprins acoperișuri, lăsând casele să arate ca niște păpuși uriașe, au distrus casele de la fundație, au smuls copaci, au rupt liniile de înaltă tensiune și au făcut destule stricăciuni încât au fost vizibile pe radar. Echipajele de la autostrăzi au trebuit să utilizeze utilajele de dezăpezire pentru a elibera o autostradă interstatală din Ohio.

Guvernatorul statului Ohio, Mike DeWine, a decretat o stare de urgenţă în trei comitate grav afectate, permiţând statului să suspende procedurile normale de achiziţii şi să furnizeze repede consumabile cum ar fi apă și generatoare de electricitate.