Cel de-al doilea program de arme de distrugere în masă din Coreea de Nord încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, când a fost întrebat despre lansarea recentă de rachete de către Phenian, relatează Mediafax, citând Reuters.

Coreea de NordFoto: pixabay.com

"Cred că întregul program nord-coreean privind armele de distrugere în masă, este în conflict cu rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU. Dar pe ceea ce se concentrează SUA aici ... încearcă să negocieze un sfârșit pașnic al programului nord-coreean privind armele de distrugere în masă", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Ortagus a fost invitată să clarifice poziția Departamentului de Stat, după ce președintele Donald Trump a părut să se contrazică cu consilierul său pentru securitate națională, John Bolton, cu privire la faptul dacă lansările de rachete din Coreea de Nord din această lună au încălcat rezoluțiile ONU.

Bolton a declarat sâmbătă că "nu există nici o îndoială" că lansările au încălcat rezoluțiile ONU, deoarece au inclus rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Ortagus a afirmat că Departamentul de Stat nu a reuşit încă să evalueze dacă au fost lansate rachete balistice.

Cu toate acestea, Pentagonul a declarat pe 9 mai că lansările din Coreea de Nord au implicat în acea zi mai multe rachete balistice care au zburat la o distanţă de peste 300 de kilometri.