Malaysia va trimite 450 de tone de deșeuri din plastic înapoi în țările de unde au fost expediate, refuzând să devină groapa de gunoi a celorlalte state, potrivit CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marți au fost descoperite 9 containere în portul Klang, la vest de Kuala Lumpur, care erau etichetate greșit și conțineau mase plastice sau deșeuri non-reciclabile.

Yeo Bee Yin, ministrul Energiei, Știintei, Tehnologiei și Mediului, a declarat că deșeurile au venit din SUA, UK, Australia, Japonia, China, Arabia Saudită, Bangladesh, Olanda și Singapore. Alte 5 containere cu deșeuri au fost returnate Spaniei luna trecută.

Pe 24 aprilie Malaysia a format un grup operativ cu misiunea de a opri importurile ilegale de deșeuri din plastic. Până acum 10 operațiuni au fost conduse de această unitate specială.

China a interzis anul trecut importurile de deșeuri din plastic, ca parte a unei inițiative de a diminua poluarea. Mișcarea statului chinez a determinat agenții care transportau gunoiul în China să caute noi destinații, iar Malaysia a fost una dintre opțiuni. Un raport recent de la Greenpace a dezvăluit că în primele 7 luni ale anului 2018 plasticul exportat din SUA către Malaysia a fost mai mult de dublul cantității de anul trecut din aceeași perioadă.

Yeo a spus presei că o companie de reciclare britanică a exportat peste 50.000 de tone metrice de deșeuri din plastic în aproximativ 1.000 de containere, pe o perioadă de doi ani.

"Cerem țărilor dezvoltate să își revizuiască managementul deșeurilor din plastic și să nu mai trimită gunoiul țărilor în curs de dezvoltare", a adăugat Yeo. ​