Noi reglementări legate de realizarea reportajelor jurnalistice despre guvern au fost introduse în Nigeria, provocând îngrijorări legate de libertatea presei, scrie The Guardian.

PresaFoto: Flickr

Pentru a obține permisiunea de a face un reportaj legat de Adunarea Națională a țării, cea mai mare autoritate legislativă din stat, jurnaliștii vor fi nevoiți să dovedească că redacția pe care o reprezintă scoate pe zi cel puțin 40.000 de exemplare ale publicației sau că site-ul agenției primește 5.000 de vizualizări. De asemenea, aceștia vor fi nevoiți să demonstreze că au cel puțin doi ani de experiență în reportaje legate de Adunare, că sunt membrii ai Uniunii jurnaliștilor din Nigeria și că se potrivesc și celorlalte criterii enumerate de Emmanuel Rawlings Agada, director de informații al Adunării.

Noile reglementări vor intra în vigoare pe 11 iunie.

Breasla Editorilor din Nigeria a declarat că acestea sunt "primitive, nedemocratice și în mod evident anti-presă și anti-oameni".

"Este o tentativă de a reduce presa la tăcere în democrație și nu poate să rămână", a afirmat Mary Atolagbe, secretarul general al Breaslei. Ea a îndemnat agențiile de presă din țară să se opună noii legi.

Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ) susține că autoritățile nigeriene trebuie să retragă noile cerințe și să se asigure să viitoarele reglementări nu limitează libertatea presei și a accesului la informație.