Reţeaua Siriană pentru Drepturile Omului (SNHR) a publicat un raport în care susţine că s-a stabilit că regimul Assad a folosit din nou arme chimice pe 19 mai. Documentul arată că forţele regimului au lansat trei rachete încărcate cu gaz otrăvitor în satul Kebine, din estul provinciei Latakia, aflat sub controlul grupurilor armate de insurgenţi, scrie Aksam, citat de Rador.

Bashar al-AssadFoto: Agerpres/EPA

Potrivit unor date furnizate de surse spitaliceşti şi de martori oculari, persoanele afectate de gazul otrăvitor prezintă simptome precum insuficienţă respiratorie şi arsuri oculare.

În raport se aminteşte că forţele regimului au mai organizat atacuri cu arme chimice anul trecut, pe 7 aprilie, asupra localităţi Duma din regiunea Ghouta Orientală iar apoi, în replică, SUA, Franţa şi Anglia au atacat ţinte militare aparţinând regimului. În raport se face apel la SUA, Franţa şi Anglia să îşi respecte promisiunile referitoare la situaţiile de folosire a armelor chimice.

În document este citat directorul SNHR, Fadel Abdul Ghani, care arată că "Preşedintele SUA, preşedintele Franţei şi premierul Marii Britanii au promis să intervină în cazul în care regimul sirian recurge din nou la arme chimice. A fost dovedit încă o dată faptul că regimul sirian, singurul regim din lume care foloseşte arme chimice, a recurs din nou la aceste arme. Comunitatea internaţională aşteaptă să fie respectate promisiunile şi să fie judecat regimul".

Raportul mai arată că de la începerea războiului în Siria, în 2011, şi până în prezent au fost utilizate arme chimice de 217 ori.