O mobilizare exemplară a alegătorilor la Europarlamentarele 2019 s-a înregistrat în Germania: 61,4%, față de 48,1% în 2014. Uniunea CDU/CSU a ieșit pe primul loc, deși a pierdut procente. Verzii i-au depășit pe social-democrații de la SPD, urcând pe locul al doilea. Naționaliștii de la Alternativa pentru Germania au reușit să mai ia aproape patru procente față de rezultatele de acum cinci ani. În total, Germania trimite 96 de parlamentari în Parlamentul European.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iată cifrele: Uniunea CDU/CSU – 29 mandate - 28,9% - (30% în 2014), Verzii – 21 mandate -20,5% , SPD – 16 mandate - 15,8% (27,3% în 2014), AfD – 11 mandate - 11% (7,1% în 2014), Stânga (Die Linke) – 5 mandate - 5,5%, FDP (liberalii) – 5 mandate - 5,4%. Restul partidelor mici, inclusiv noul partid pan-european Volt, cumulează 12,9% și primesc fiecare câte 2, respectiv 1 mandat (in total 9 mandate). Süddeutsche.de a publicat azi rezultatele pe baza datelor făcute publice de Parlamentul European, la ora 4.20.

Tot a zecea persoană a votat, ca și la alegerile parlamentare germane din 2017, în favoarea euroscepticilor de la AfD. În landurile Brandenburg și Saxonia, potrivit Spiegel, AfD poate deveni cea mai puternică forță politică, devansând CDU și SPD. Numărătoarea parțială arăta că AfD se ridica la 21,2% în Brandenburg, iar în Saxonia la puțin sub 30%.

La alegerile europarlamentare de acum cinci ani, AfD a cumulat 7%. Rezultatele de acum arată că partidul poate conta pe un bazin relativ stabil de alegători, căruia îi pasă mai puțin de protecția climatică și unitatea socială a Europei, împărtășind, în schimb, o teamă comună față de imigrația în masă.

Marile partide și biserici din Germania au avertizat împotriva unei alunecări spre dreapta extremă, în Parlamentul european, spunând că acești „panicarzi naționaliști“ nu au răspunsuri la problemele reale ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, rezultatele alegerilor indică faptul că apelul acestora a avut un ecou scăzut.

Concomitent cu europarlamentarele, au avut loc alegeri în Bremen. După 70 de ani neîntrerupți la conducerea landului, SPD era în pericol sa piardă locul de premiant, potrivit exit-poll-ului realizat de ARD si ZDF, cu puțin înainte de miezul nopții. Potrivit primelor rezultate oficiale însă, SPD rămâne în frunte cu 24,4%, urmat de Verzi (22,7), CDU (21,9%), Stânga 7,9%, AfD 7,7% și FDP 4,7%.

Rezultatul alegerilor din Bremen este susceptibil de a vulnerabiliza și mai tare coaliția de guvernare la nivel federal, între Uniune și SPD, deoarece deja se vehiculează puternic varianta unei coaliții CDU, Verzi, FDP, la nivel de land.