Romanian Insider: Mii de români din diasporă veniți să voteze pentru europarlamentare au așteptat ore întregi la coadă în fața secțiilor. Mulți dintre ei nu au avut șansa de a vota în cele din urmă.

Vot diasporaFoto: USER UPLOADED

Procesul de votare a fost unul lent și mulți oameni nu au apucat să voteze până la închiderea urnelor. Cei care nu au apucat să voteze au început să sprotesteze împotriva partidului de guvernământ din România, deoarece autoritățile române au refuzat să prelungească orele de vot. În unele cazuri, a fost nevoie de intervenția autoritățilro pentru a calma spiritele, scrie Romania-Insider.

Peste 357.000 de persoane au reușit să voteze (până la ora 22:00, ora Bucureștiului), cel mai mare număr de alegători din străinătate înregistrați după al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2014. Cel mai mare număr de alegători a fost înregistrat la trei secții de votare din Londra, urmate de cele din Antwerp (Belgia), Hamburg (Germania), Chișinău (Moldova), Bruxelles (Belgia), Le Blanc Mesnil (Franța) și Regensburg potrivit datelor oficiale ale Biroului Electoral Central - BEC.

Pe țări, majoritatea românilor au votat în Italia (aproape 79.000), Spania (51.000), Marea Britanie (40.000), Moldova (37.800), Germania (37.300) și Franța (22.500). Românii din străinătate sunt în mare parte pro-UE și, în mod tradițional, au votat împotriva Partidului Social Democrat (PSD). Astfel, voturile lor ar putea face diferența și vor determina câștigătorii alegerilor europene din acest an, deoarece exit poll-ul în România a arătat trei partide fruntașe, cu mici diferențe între ele.

Din cei 357.000 de alegători din străinătate, peste 355.000 au votat și în referendumul pentru justiție organizat la cererea președintelui Klaus Iohannis.

BBC: Românii din Europa coada la secții de votareRomânii care trăiesc în străinătate se confruntă cu cozi lungi la secțiile de votare din Europa. Poliția din West Midlands a declarat că au fost chemați la o secție de votare din Birmingham, Anglia, din cauza numărului prea mare de oameni, scrie BBC. Televiziunea de stat a țării a informat că există o cerere de prelungire a programului de vot în străinătate, care a fost respinsă de autorități.