Comisarul guvernului german însărcinat cu antisemitismul a declarat că nu poate sfătui evreii să poarte „tot timpul” kippa, în această țară care se confruntă cu un avans al atacurilor anti-evreiești, într-un interviu publicat sâmbătă, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu pot sfătui evreii să poarte kippa tot timpul în Germania", a declarat Felix Klein, într-un interviu pentru Funke, adăugând că "din păcate și-a schimbat opinia” față de trecut în privința acestui subiect.

Klein, al cărui post în guvernul Angela Merkel a fost creat la începutul lui 2018, explică această involuție prin "ridicarea inhibițiilor și o lipsă de considerație care crește în societate".

Consiliul central al evreilor din Germania a lansat mai multe avertismente privind portul kippei.

"Nu sfătuiesc persoanele singure să se arate în centrul marilor orașe din Germania cu kippa", declaraa la postul de radio RBB președintele acestei instanțe, Josef Schuster, în urmă cu un an.

În ciuda deceniilor de pocăință pentru Holocaust, Germania nu face excepție în Europa, unde, ca și în Franța, atacurile împotriva evreilor sunt răspândite. Actele de agresiune care au vizat evreii au crescut cu circa 20% în Germania anul trecut, potrivit ministerului de Interne.

Președintele Israelului, Reuven Rivlin, a caracterizat însă recomandarea consilierului drept o "capitulare în fața antisemitismului". Rivlin s-a declarat "șocat" de afirmațiile lui Klein.