Partidul proeuropean al premierului irlandez Leo Varadkar, Fine Gael, se află pe primul loc la alegerile europene desfăşurate vineri în Irlanda, după o campanie dominată de Brexit, indică sondajele efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP citat de Agerpres.

Leo VaradkarFoto: AGERPRES

Centriştii din Fine Gael (Familia Irlandeză) se situează pe primul loc în două din cele trei circumscripţii electorale (Ireland South şi Midlands-North-West), în timp ce Verzii au câştigat în Dublin cu 23%, potrivit sondajelor anunţate în seara votului.

Votând vineri la Dublin, Varadkar a avertizat că Brexitul intră într-o fază "foarte periculoasă", după demisia anunţată a premierului britanic Theresa May care ar putea fi înlocuită cu un "brexiter" mai dur, în opinia sa.

"Orice s-ar întâmpla însă, noi rămânem calmi", a afirmat el. "Vom continua să creăm, să întărim şi să aprofundăm alianţele noastre în întreaga Uniune Europeană şi vom face în aşa fel încât să protejăm Irlanda", a adăugat prim-ministrul.

În circumscripţia Ireland South, Fine Gael a obţinut 16% din voturi, potrivit sondajelor, iar celălalt partid de centru important, Fianna Fail (Partidul Republican), şi formaţiunea de centru stânga Sinn Fein (Noi Înşine) erau la 13%.

La Dublin, Verzii au obţinut 23% din voturi, urmaţi de Fine Gael (14%) şi Fianna Fail (12%).

Majoritatea partidelor s-au mobilizat intens pentru a consolida locul ţării lor în proiectul european, o modalitate de a atenua consecinţele Brexit-ului pentru economia irlandeză.