Trupele rusești care au ajuns în Venezuela în martie ajută armata regimului chavist să se pregătească în fașa amenințărilor americane de "folosire a forței", declarat vineri pentru AFP ambasadorul rus în Venezuela, Vladimir Zaiomski.

Guaido si MaduroFoto: Colaj/ Sursa: YouTube, Wikimedia Commons

"Guvernul venezuelan este în stare de alertă de la începutul anului, deoarece Statele Unite continuă amenințările de folosire a forței împotriva Venezuelei. În aceste condiții, trebuie să fie siguri că armele pe care le dețin sunt în stare de funcționare", a spus acesta, într-un interviu acordat la Moscova.

"Specialiștii noștri sunt acolo pentru a forma colegii venezuelani să mențină disponibilitatea materialului lor militar și, cu aceeași ocazie, îi învață cea mai bună modalitate de a-l folosi", a adăugat Vladimir Zaiomski, precizând că trupele rusești sunt în Venezuela în virtutea unui acord don 2001.

Aliată a președintelui Nicolas Maduro, Rusia a trimis în martie circa o sută de soldați în țara sud-americană, confruntată cu o profundă criză politică de când președintele Parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat președinte interimar, fiind recunoscut de circa 50 de țări, începând cu Satele Unite.

Criza politică a provocat o nouă confruntare între Moscova și Washington, care se acuză reciproc de destabilizarea Venezuelei. Președintele Donald Trump a cerut Rusiei să-și retragă trupele, Moscova a acuzat Washingtonul că vrea să conducă o lovitură de stat.

"Suntem împotriva oricărei tentative de ingerință", a susținut ambasadorul rus, în funcție din 2009 la Caracas, adăugând că "ieșirea din criză se bazează pe calea dialogului și pe căutarea compromisului".

Vladimir Zaiomski a negat orice rol al Rusiei în menținerea la putere a lui Nicolas Maduro în timpul protestelor ample din 30 aprilie. Secretarul american de Stat Mike Pompeo afirmat că Maduro era pregătit în acea zi să fugă din țară, dar a fost împiedicat de Moscova.

"Colegii noștri americani credeau, vizibil, că eforturile lor de a răsturna puterea în Venezuela vor fi încununate rapid cu succes. Timpul arată (...) că aceste speranțe nu au niciun fundament serios. Dar, vizibil, această lipsă de rezultate a iritat și încep să caute vinovați", a declarat ambasadorul rus.