Polonia a depus vineri o plângere la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva controversatei reforme a drepturilor de autor adoptată în aprilie, a anunţat ministrul adjunct al afacerilor externe, scrie Agerpres, citând AFP.

PoloniaFoto: freestockphotos.biz

"Polonia a decis să depună în această dimineaţă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene o plângere în legătură cu adoptarea de către UE a directivei privind drepturile de autor pe internet", a declarat Konrad Szymanski la televiziunea publică TVP Info.

"Vedem în această reformă, pentru moment destul de neclară, o ameninţare importantă pentru libertatea de expresie şi, în special, pentru libertatea de expresie pe internet", a adăugat el.

Potrivit acestuia, directiva ar putea duce "la adoptarea de reguli similare cu o cenzură preventivă".

Anunţul Guvernului conservator polonez vine cu două zile înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

Controversata reformă a drepturilor de autor a fost adoptată la capătul unei lupte intense de doi ani în care s-au confruntat, pe de o parte, marile grupuri de presă şi artiştii favorabili legii şi, de cealaltă parte, giganţii lumii digitale şi apărătorii libertăţii internetului, îngrijoraţi de consecinţele sale.

Polonia a fost una dintre cele şase ţări care s-au opus reformei.

Una dintre principalele dispoziţii ale directivei face ca platformele să fie responsabile juridic de conţinut, forţându-le să se asigure că sunt respectate drepturile de autor. O altă prevedere introduce un "drept conex" pentru editorii de presă, menit a le permite să fie mai bine remuneraţi pentru redistribuirea online a producţiei lor de agregatori, precum Google News.

Vezi detalii despre directivă și reacțiile pro și contra