Secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat joi pentru presă că Huawei colaborează cu guvernul Chinez, chiar dacă nu recunoaște public acest lucru, potrivit CNBC.

Mike PompeoFoto: Flickr

"Este fals ceea ce susțin, că nu lucrează cu guvernul chinez", a afirmat Pompeo.

"Cel puțin în ceea ce-l privește pe directorul executiv, acesta nu spune americanilor adevărul."

"Dacă ești o afacere condusă de stat și primești subvenții direct de la guvern, nu există urme de îndoială că poți transforma asta într-un adevărat avantaj. Cred că lumea vrea sisteme în care să poată avea încredere", a adăugat acesta.

Huawei, lider în tehnologia 5G, a încercat să câștige contracte în toată lumea, inclusiv în Germania și Marea Britanie, pentru a construi o rețea prin care ar putea crește exponențial viteza internetului.

Pompeo a criticat companiile de tehnologie din China și în trecut. El s-a întâlnit cu liderii britanici la începutul lunii pentru a discuta despre securizarea informațiilor legate de securitatea SUA. Secretarul de Stat a declarat pentru CNBC că se întâlnește cu liderii lumii pentru a le "explica riscurile" referitoare la securitatea națională. Nu a fost programată încă o întâlnire între Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin și oficialii chinezi penru a discuta despre încheierea războiului comercial dintre SUA și China, însă Pompeo speră că nu va mai dura mult până la stabilirea unei date.

"Este important ca negocierile să continue", a spus Pompeo.

"Am văzut că au făcut progrese reale și sper că vor continua în acest sens."

Oficialii chinezi susțin că ultimele acțiuni ale SUA împiedică continuarea negocierilor.

"Dacă SUA ar vrea să continue negocierile ar trebui, în mod sincer, să își rectifice acțiunile greșite. Doar atunci discuțiile pot continua", a afirmat joi Gao Feng, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Comerț.