Alegerea eurodeputaţilor, începută joi în Regatul Unit şi în Olanda, primele dintre cele 28 de state membre ale UE care votează, este preludiul unei înnoiri complete a instituţiilor europene până la sfârşitul anului 2019, potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iată principalele etape:

- 23 - 26 mai -

Înnoirea celor 751 de membri ai Parlamentului European a început joi prin alegerile organizate în Regatul Unit şi în Olanda. Vineri votează Irlanda şi Republica Cehă, ţări în care alegătorii au două zile (până sâmbătă inclusiv) să meargă la vot.

Sâmbătă e rândul Letoniei, Maltei şi Slovaciei, în vreme ce 21 de ţări membre votează duminică, printre ele Germania, Franţa, Spania, Italia, Polonia etc.

Autorităţile naţionale ale fiecărei ţări dintre cele 28 nu vor putea anunţa rezultatele oficiale decât începând din momentul în care scrutinul va fi încheiat în Italia (ora 21:00 GMT) sau se vor închide ultimele birouri de vot europene.

Parlamentul European a prevăzut totuşi să dea publicităţii primele proiecţii privind viitoarea compoziţie a hemiciclului începând de la ora 18:00 GMT pe baza sondajelor de la ieşirea de la urne şi sondajelor pre-electorale.

- 28 mai -

Un summit extraordinar al şefilor de stat sau de guvern este convocat la Bruxelles pentru a discuta despre rezultatele scrutinului.

După ce fiecare familie politică (conservatori, socialişit, liberali etc) îşi va fi numărat aleşii, vine momentul tratativelor pentru alegerea în special a succesorului luxemburghezului Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene şi a polonezului Donald Tusk la preşedinţia Consiliului European, instanţă care îi reuneşte pe liderii statelor membre.

- 20 si 21 iunie -

Un nou summit european se reuneşte având drept obiectiv de astă dată să ajungă la aceste nominalizări. Desemnarea se face cu majoritate calificată.

Acordul pe numele viitorului număr unu al Comisiei, executivul UE, ar trebui să condiţioneze toate celelalte nominalizări (preşedinţia Consiliului, şeful diplomaţiei europene etc).

- Iulie -

Sunt prevăzute două sesiuni în Parlamentul European, prima între 2 şi 4, pentru instalarea noii adunări, şi a doua, din 15 până în 18. Aceasta din urmă este destinată în special validării (sau respingerii), prin votul eurodeputaţilor, a alegerii noului şef al Comisiei de către şefii de stat.

- Toamna -

Parlamentul se va pronunţa asupra constituirii Comisiei, fiecare ţară membră propunând înainte un nume de comisar care să facă parte din executiv. Intrarea în funcţie a noii Comisii este programată pe 1 noiembrie şi cea a noului preşedinte al Consiliului European pe 1 decembrie.