Fostul președinte german Horst Koehler a renunțat la rolul său de mediator ONU pentru teritoriile disputate din Sahara Occidentală, relatează Mediafax, potrivit site-ului agenției Dpa.

Horst KoehlerFoto: Hotnews

Koehler l-a informat pe secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, că se retrage din funcție în urma unor probleme de sănătate, a informat o purtătoare de cuvânt, printr-un comunicat.

Guterres și-a exprimat "mulțumirea față de Koehler, pentru eforturile sale intense, care au pus bazele unui noi etape în procesul politic privind Sahara Occidentală", se mai arată în comunicat.

Horst Koehler, care este în vârstă de 76 de ani și care a deținut funcția de președinte al Germaniei între 2004 și 2010, a acceptat rolul de mediator în august 2017.

Sahara Occidentală este o întindere teritorială revendicată atât de Maroc, cât şi de mișcarea de independență Frontul Polisario, care militează pentru organizarea unui referendum pentru autodeterminare. Marocul susţine că regiunea este parte componentă a teritoriului său şi respinge pretenţiile Frontului Polisario.