Președintele Rodrigo Duterte a ordonat guvernului să angajeze o companie privată de transport pentru a trimite 69 de containere de gunoi înapoi în Canada, indiferent dacă statul canadian va accepta sau nu deșeurile, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Republica Filipine este o națiune suverană independentă și nu va fi tratată ca un gunoi de către celelalte națiuni", a spus Salvador Panelo, purtătorul de cuvânt al președintelui.

Canada susține că deșeurile, exportate către Filipine între anii 2013-2014 au fost parte a unei tranzacții comerciale realizată fără aprobarea guvernului. Statul canadian a fost de acord în cele din urmă să preia deșeurile, iar cele două state se aflau în mijlocul aranjamentelor de transfer. Însă Canada a ratat un termen limită stabilit pentru data de 15 mai, ceea ce a dus la retragerea diplomaților filipinezi din Canada, săptămâna trecută.

"Evident, Canada nu tratează această chestiune și propria noastră țară cu seriozitate. Oamenii din Filipine sunt profund ofensați de faptul că statul canadian tratează această țară ca pe o groapă de gunoi", a afirmat Panelo.

Canada a zis miercuri că a angajat deja o companie pentru a aduce deșeurile înapoi. Guvernul canadian a anunțat că transferul va fi încheiat până la sârșitul lunii iunie și că deșeurile vor fi mutate urmând procedurile de siguranță.