Botswana a ridicat interdicția referitoare la vânătoarea de elefanți, justificând decizia prin pericolul pe care animalele îl pot reprezenta pentru recoltele și viețile oamenilor, potrivit BBC News.

Elefant ucis de braconieriFoto: Captura YouTube

Criticii interdicției, impuse în 2014, susțin că aceasta a cauzat probleme pentru micii fermieri și pentru cei care beneficiau până atunci de pe urma vânătorii.

Decizia va provoca, cel mai probabil, reacții dure din partea grupurilor care luptă pentru conservare, existând suspiciunea că mișcarea este una politică. De asemenea, decizia ar putea afecta reputația internațională a țării și turismul, a doua mare sursă de venit a statului, după exploatarea minelor de diamant.

Președintele Mokgweetsi Masisi a convocat o comisie în luna iunie a anului trecut pentru a revizui interdicția ridicată de predecesorul său, Ian Khama, în 2014. În februarie, comisia a recomandat repermiterea vânătorii.

"Numărul de confruntări dintre oameni și elefanți și impactul acestora asupra vieții omenești este în creștere", a declarat Ministerul de Mediu, Conservarea Resurselor Natural și Turism. În declarație este menționat și faptul că ministerul își asumă responsabilitatea ca reintroducerea practicii vânătorii "să fie realizată într-o manieră etică".

Guvernul susține că distanțele parcurse de elefanți devin din ce în mai mari, iar acest lucru se întâmplă dintr-o serie de motive, printre care se află și problema schimbărilor climatice. Elefanții pot provoca daune mari când intră în zona terenurilor agricole și a satelor, distrugând recoltele și, uneori, omorând oameni.

Ultimul studiu arată însă că numărul acesta nu a crescut de fapt, așa cum cred locuitorii satelor, iar cei care militează pentru conservare vor argumenta cel mai proabil că decizia are ca scop creșterea popularității președintelui în rândul celor din zona rurală, înainte de alegerile din octombrie.

În jur de 415.000 de elefanți trăiesc în Africa, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, iar populația a avut mult de suferit din cauza braconajului.