Donald Trump plănuiește să utilizeze o portiță legislativă, dar și tensiunile cu Iranul, pentru a vinde bombe Arabiei Saudite, deși Congresul a blocat aceste tranzacții din cauza îngrijorărilor față de implicarea saudiților în războiul din Yemen, a declarat senatorul Chris Murphy, transmite Mediafax, citând Euronews.

„Am înțeles că Trump ar putea face uz de o portiță legislativă obscură din legea privind controlul armelor și ar putea aproba o nouă vânzare de bombe către Arabia Saudită, ca acelea pe care le lansează în Yemen, folosind o metodă care ar putea bloca orice obiecție a Congresului. Acest lucru s-ar putea întâmpla săptămâna aceasta”, a anunțat senatorul democrat pe Twitter.

Potrivit unor oficiali, unele prevederi legislative permit tranzacționarea de arme la nivel internațional fără ca președintele să aibă nevoie de aprobarea Congresului în cazul unei urgențe naționale. Aceștia susțin că Trump ar putea susține că tensiunile în creștere cu Iranul ar fi un motiv întemeiat pentru a livra mai multe arme către Arabia Saudită, un important partener al Statelor Unite în regiune.

Donald Trump a mai făcut uz de aceste prevederi legislative, atunci când a declarat valul de imigranți de la frontiera cu Mexicul ca fiind o urgență națională, trecând astfel peste decizia Congresului, pentru a obține șase miliarde de dolari pentru ridicarea unui zid la granița cu Mexicul.

Președintele Trump și-a folosit în aprilie dreptul de veto față de o rezoluție a Congresului american care prevedea că Washingtonul nu se va mai implica în conflictul din Yemen. Congresul adoptase pe 4 aprilie un proiect de rezoluție care prevedea că Statele Unite nu vor mai acorda asistență coaliției formate din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în războiul din Yemen.