Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, şi omologul său grec, Alexis Tsipras, au inaugurat lucrările de construcţie a interconectorului de gaze dintre cele două ţări. Ceremonia s-a desfăşurat în localitatea Kirkovo, în zona punctului de frontieră bulgaro-grec Makaza-Nymphea. Interconectorul dintre Bulgaria şi Grecia este unul dintre proiectele prioritare pentru securitatea şi competitivitatea pieţei energiei în Uniunea Europeană, potrivit Rador.

Boiko BorisovFoto: Agerpres/Xinhua

De asemenea, proiectul este extrem de important şi din punctul de vedere al asigurării diversificării surselor şi livrărilor de gaze pentru Bulgaria şi regiunea Europei de Sud-Est. Interconectorul va conduce la o diversificare reală a surselor de gaze, prin intermediul căruia Bulgaria va primi gaz natural azer din conducta Trans-Adriatică, putând primi livrări şi prin terminalul Alexandroupolis de gaze naturale lichefiate din SUA, Qatar, Algeria, Israel, Egipt şi alte ţări.

Interconectorul dintre Bulgaria şi Grecia are o lungime de 182 de kilometri, din care 150 de kilometri se află pe teritoriul bulgar. Conducta începe de la Komotini, Grecia, şi se conectează la sistemul bulgar de transport al gazelor la Stara Zagora. Capacitatea sa tehnică este între 3-5 miliarde de metri cubi, valoarea proiectului fiind de 240 de milioane de euro.