Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit miercuri, în cadrul unui interviu acordat CNN, despre politicienii naționaliști care, conform sondajelor, ar urma să obțină un număr mare de fotolii în Parlamentul European în urma alegerilor europarlamentare din luna mai, potrivit Mediafax.

Jean-Claude JunckerFoto: en.kremlin.ru

Juncker a declarat în cadrul interviului că politicienii naționaliști, eurosceptici, reprezintă o amenințare majoră pentru solidaritatea europeană, pe care șeful Comisiei Europene o descrie ca fiind „principalul obiectiv al Uniunii Europene”.

Mai multe sondaje de opinie estimează că populiștii ar putea deveni cel mai puternic grup din Parlamentul European în urma alegerilor europarlamentare care vor avea loc săptămâna aceasta în cele 28 de state ale Blocului comunitar. „Acești populiști, naționaliști, naționaliști proști, sunt îndrăgostiți de țările lor”, a spus Juncker pentru CNN. „Lor nu le plac cei care vin de departe, mie îmi plac (...) trebuie să fim solidari cu cei care se află în situații mai dificile decât noi”, a mai declarat acesta, făcând referire la opoziția exprimată de către politicienii naționaliști față de valurile de refugiați din Africa și Orientul Mijlociu.

Întrebat de ce crede că politicenii eurosceptici au mai mult succes în a-și mobiliza electoratul decât cei pro-europeni, Juncker a declarat că „este întotdeauna mai ușor să mobilizezi forțele negative decât pe cele pozitive”.

Jean-Claude Juncker a mai declarat, în cadrul aceluiași interviu, că după Brexit, „numărul celor care sunt în favoarea Uniunii Europene este în creștere, deoarece oamenii văd ceea ce se întâmplă și își dau seama că ieșirea din Uniunea Europeană nu este atât de ușoară pe cât au crezut”.