Ucraina are în vedere să supună la referendum o eventuală înţelegere cu Rusia cu privire la Donbas
Andrii Bohdan, numit marţi de către noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski în calitate de şef al administraţiei sale prezidenţiale, a declarat la postul de televiziune local „112” că şeful statului a spus în mai multe rânduri că în cazul încheierii cu Rusia a unui acord de pace pentru estul ţării, acesta trebuie supus unui referendum.
„Pentru ca nu doar politicienii, ci şi oamenii să-şi spună cuvântul. Luăm în considerare supunerea la un referendum naţional a problemei încheierii unui acord de pace cu Rusia, pentru ca nu doar parlamentarii să voteze, nu doar preşedintele să decidă, ci şi ucrainenii să o poată face”, a declarat Bohdan.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Ucraina nu este în război cu Rusia.
„Ce înseamnă negocieri de pace? (...) Nu există conflicte armate între Rusia şi Ucraina; Ucraina are un război civil, aşa că sperăm într-o clarificare pentru a înţelege despre ce este vorba”, a spus Peskov.
Rusia nu încetează să susţină că Ucraina trebuie să respecte Acordurile de la Minsk din 2014 şi 2015, destinate să pună capăt conflictului din regiunile Doneţk şi Lugansk.
Peskov a insistat că Kremlinul aşteaptă măsuri concrete din partea Kievului privind punerea în aplicare a acestor acorduri şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, dar că, deocamdată, nu a văzut niciun fel de măsuri.
Kievul nici nu a avut timp pentru aceasta, căci Volodimir Zelenski a fost învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei abia cu două zile în urmă.
În cadrul discursului rostit la învestirea sa luni, Zelenski a declarat că „prima sarcină” a preşedinţiei sale este de a se ajunge la o încetare a focului în Donbas, un conflict soldat cu peste 10.000 de morţi din 2014 şi până în prezent, potrivit ONU.
El a spus că este pregătit să adopte „decizii complexe” pentru a atinge acest obiectiv, chiar cu preţul pierderii funcţiei, dacă ar fi să se întâmple, doar ca Ucraina să nu mai piardă teritorii, aşa cum s-a întâmplat în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.
Zelenski a mai spus că doreşte să recupereze Crimeea şi să-i elibereze pe toţi „prizonierii ucraineni” aflaţi în Rusia şi în mâinile rebelilor pro-ruşi în Donbas. În privinţa Crimeei, Moscova i-a replicat că problema peninsulei este închisă: Crimeea este astăzi regiune a Federaţiei Ruse, a declarat Peskov.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Numai dupa retragerea rusilor din Crimea, s-ar putea incepe tratative corecte pentru Donbas.
Daca Zelenski incepe tratative cu Putin inainte de restabilirea statutului Crimeii, Romania este indreptatita sa ceara, imediat, retrocedarea Bucovinei de Nord, cu Cernauti.