Autoritățile de la Phenian au avertizat Statele Unite că sechestrarea unei nave nord-coreene de către Washington încalcă suveranitatea țării comuniste și ar putea afecta „evoluția viitoare” a relațiilor dintre cele două țări, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Nava nord-coreeana, pusa sub sechestru de SUAFoto: Captura YouTube

Ambasadorul nord-coreean la Organizația Națiunilor Unite, Kim Son, a susținut o conferință de presă la sediul ONU de la New York, în cadrul căreia a solicitat Administrației Trump să elibereze și să înapoieze nava Phenianului.

„Statele Unite ar trebui să se gândească la consecințele pe care acest gest revoltător le-ar putea avea asupra evoluției viitoare a relațiilor dintre țările noastre. De asemenea, Statele Unite trebuie să ne înapoieze nava cargo fără întârziere”, a declarat Kim. „Considerăm vasul ca fiind parte a teritoriului nostru”, a mai spus el. Kim Son a mai adăugat că sechestrarea navei nu respectă angajamentul luat de Donald Trump în urma întâlnirii cu Kim Jong Un de la Singapore din 2018, când cei doi lideri au declarat că vor construi noi legături între cele două state și vor coopera în privința denuclearizării Coreei de Nord.

Sechestrarea navei cargo nord-coreene, care transporta cărbune, a survenit într-un moment delicat în ceea ce privește relațiile dintre Phenian și Washington, în condițiile în care Coreea de Nord a reluat testele cu rachete în încercarea de a exercita presiuni asupra SUA pentru eliminarea unor sancțiuni.

„Rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU, menționate de Statele Unite drept unul dintre motivele pentru jefuirea navei noastre comerciale, echivalează cu încălcarea în mod violent a suveranității țării noastre și le-am respins în întregime", au afirmat autoritățile nord-coreene într-un comunicat.

Sancțiunele ONU interzic Coreei de Nord să exporte cărbune și alte resurse minerale. Experții cred că Phenianul a folosit exporturile de cărbune pentru a-și finanța industria militară.

Statele Unite au anunțat la începutul lunii mai că au plasat sub sechestru o navă cargo nord-coreeană, susținând că țara comunistă încalcă sancțiunile impuse regimului de la Phenian.