Cu doar câteva zile înainte de alegerile europene, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron se implică şi mai mult în campania electorală. Șeful de stat a primit un grup de 9 jurnalişti din presa regională franceză, la Palatul Elysée, pentru a apăra viziunea sa asupra Europei. Absenteism, ecologie, economie, agricultură, relaţia franco-germană, suveranitate europeană sunt subiectele abordate, iar în acest interviu preşedintele Emmanuel Macron dă semnalul mobilizării pentru votul din 26 mai, potrivit Rador care citează RFI.fr.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

Pentru liderul de la Palatul Elysée, Uniunea Europeană se află în faţa unui « risc existenţial » motiv pentru care, alegerile din 26 mai sunt cele mai importante din 1979 încoace. Pentru el, întrebarea alegerilor europene este una cât se poate de simplă: "dorim să fim divizaţi în faţa Statelor Unite şi a Chinei sau preferăm unitatea pentru a apăra viitorul european?!"

Absenteism

În opina sa, absenteismul reprezintă un eşec pentru democraţie. Si explică: «există un paradox: a nu vota înseamnă a da votul celor care doresc să distrugă. Este ceea ce s-a întâmplat în urmă cu trei ani cu votul britanicilor, în cazul Brexit. Iar pentru a ne exprima alegerea, este 26 mai ori niciodată».

Schengen

Pentru Emmanuel Macron, primul şantier ce ar trebui deschis după alegerile europene: cel al realizării une convenţii fondatoare, care să stea la baza Parlamentului European. Liderul de la Elysée îşi doreşte ça şefii de stat şi de guverne, împreună cu noul Executiv şi cu responsabilii PE dar şi cu cetăţenii europeni să îşi ia timpul necesar pentru a defini strategia europeană pentru următorii cinci ani. Emmanuel Macron susţine că este pregătit să deschidă dezbaterea în ceea ce priveste migraţia. Liderul de la Elysée doreste reformarea Schengen, inclusiv, dacă va fi nevoie, sa schimbe unele tratate ori să micşoreze acest spaţiu deoarece, în opinia sa, "frontierele comune nu sunt protejate suficient iar diferenţele sunt prea mari în ceea ce priveşte dreptul la azil ». Motiv pentru care doreşte o mai bună protecţie a frontierelor comune şi o armonizare a dreptului la azil.

Mediu

Preşedintele îşi doreşte să se avanseze cât mai repede în privinţa finanţărilor europene în cazul proiectelor de mediu, de unde i-a venit şi ideea înfiinţării une bănci europene de mediu. În opinia sa, trebuie taxate societăţile cele mai poluante şi instituită o taxă de carbon la frontieră.

Politica agricolă comună

Preşedintele Emmanuel Macron este de părere că avem nevoie de o politică agrícolă comună căci asigură în prezent venitul agricultorilor. El nu îi doreşte ca Brexit să determine o reducere a ambiţiilor modelului agricol european. Si vorbeşte despre naţionalisti, care, “doresc renaţionalizarea agriculturii şi sunt împotriva politicii agricole comune. Renaţionalizarea ar însemna o eroare profundă pentru agricultorii europeni ».

Inamicul Europei

Liderul de la Palatul Elysée susţine că vede, pentru prima dată, “o complicitate între naţionalişti şi interese străine pentru a distruge Europa. Lobbyşti precum Steve Bannon, apropiaţi de puterea americană o spun. Ruşii, dar şi alţii, nu au fost niciodată într-atât de agresivi pentru a finanţa partidele de extremă. Nu trebuiem să fim naïvi”, concluzionează preşedintele Emmanuel Macron.

Arta de a fi european

Liderul de la Elysée este de părere că “arta de a fi european este arta de a ne auzi în diferenţele noastre”.