Zeci de mii de persoane au manifestat marți la Praga împotriva noului ministru al Justiției, acuzat că frânează anchetele judiciare împotriva premierului Andrej Babis, inculpat pentru fraudă cu fonduri europene, scrie AFP.

Andrej BabisFoto: AGERPRES

"Suntem cel puțin 50.000 aici, dintre care circa 10.000 veniți din peste o mie de localități din țară", a declarat șeful ONG-ului organizator, Mikulas Minar.

Este vorba de a patra și cea mai mare manifestare împotriva nominalizării lui Marie Benesova.

Manifestanții au umplut Piața Venceslas, loc simbolic al istoriei cehe și teatrul manifestațiilor împotriva regimului comunist din timpul "Revoluției de catifea" din 1989.

Următorul proteste este anunțat marți în toate regiunile țării.

Benesova a fost numită ministru în 30 aprilie de președintele Milos Zeman, cu care a colaborat mult timp.

Deja ministru al Justiției între 2013-2014 și procuror general în 1999-2005, Benesova, 71 de ani, îi succede lui Jan Knezinek, care a demisionat la jumătatea lui aprilie.

Cu puțin timp înainte de demisia sa, poliția a recomandat punerea sub acuzare a lui Babis într-un dosar de deturnare a două milioane de euro fonduri europene în perioada 2007-2008.

Babis, care riscă o pedeapsă între cinci și zece ani, respinge acuzațiile și denunță o "campanie politică".

Acest miliardar de 64 de ani este acuzat de critici că a colaborat cu poliția secretă comunistă înainte de 1989. Este fondatorul gigantului agroalimentar Agrofert, care controlează și două mari ziare din țară.

Mișcarea sa populistă ANO deține 78 din cele 200 de fotolii ale camerei inferioare a Parlamentului. Coaliția de guvernare dintre ANO și partidul social-democrat CSSD este susținută de comuniști.