Noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski l-a promovat marți pe generalul Ruslan Khomchak în funcția de șef al Statului Major General al Armatei, după demiterea lui Viktor Muzhenko, potrivit unui decret prezidențial, relatează Reuters. De asemenea, Zelenski l-a numit pe avocatul Andriy Bogdan șef al administrației prezidențiale.

Ruslan Khomchak Foto: Captura Wikipedia

Muzhenko a fost șef al Statului Major General din 2014, conducând Armata în conflictul cu separatiștii sprijiniți de Rusia în regiunea Donbass care a ucis 13.000 de oameni.

Bogdan a mai avut până acum funcții guvernamentale. În timpul președintelui Viktor Ianukovici (2010-2014), înainte de protestele de pe Maidan, Bogdan a fost secretar de stat în Ministerul Justiției și secretar de stat responsabil pentru politică anticorupție.

Zelenski a promis că va salva Ucraina de oligarhii corupți și va smulge economia de sub influența acestora, el însuși fiind produsul unui canal Tv controlat de Ihor Kolomoisky, unul dintre cei mai puternici oligarhi, a cărui avere se întinde de la active bancare la mass media. Kolomoisky trăiește în exil, în Israel, încă din 2016, de teama persecuțiilor la care ar fi supus la Kiev.

Bogdan a fost un consilier al lui Kolomoisky. De asemenea a fost unul dintre avocații oligarhului în lupta acestuia cu guvernul cu privire la PrivatBank, pe care Kolomoisky a deținut-o până în 2016.

Unii văd în asta că Bogdan va fi privit cu scepticism din cauza legăturilor cu Kolomoisky.

Zelenski este așteptat să-i numească și pe miniștrii Apărării și de Externe.