Premierul britanic Theresa May a anunțat marți o serie de compromisuri, printre care și posibilitatea votării asupra unui al doilea referendum și menținerea unei uniuni vamale temporare cu Uniunea Europeană, într-o încercare de a-și alia majoritatea parlamentară, relatează AFP.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

Theresa May le-a cerut parlamentarilor să o sprijine, asigurându-i că este ”ultima șansă pentru a găsi o cale” pentru a răspunde voinței britanicilor, care au votat în 2016 în proporție de 52% pentru ca țara lor să părăsească Uniunea Europeană.

Aleșii britanici au respins de mai multe ori acordul de Brexit încheiat în noiembrie cu liderii de la Bruxelles, obligând-o să amâne de două ori data Brexitului, acum programată pentru 31 octombrie cel târziu. De asemenea forțează guvernul să organizeze alegeri europene joi, la aproape 3 ani de la referendum.

Dacă deputații aprobă proiectul de lege, care va fi prezentat la începutul lui iunie, aceasta intenționează să îi facă să voteze organizarea unui al doilea referendum, dar și menținerea temporară a Regatului Unit în uniunea vamală cu UE.

”Guvernul trebuie așadar să includă în acordul de retragere cerința de a vota dacă să organizăm un al doilea referendum”, a spus May, potrivit Reuters, adăugând că ”acesta trebuie să aibă loc înainte ca Acordul de retragere să poată fi ratificat”.

”Dacă Camera Comunelor va vota pentru un referendum, guvernul trebuie să facă actele necesare pentru un asemenea referendum - inclusiv legislație dacă vrea să ratifice Acordul de retragere”.

Proiectul mai conţine și noi garanţii privind drepturile angajaţilor, standarde în domeniul mediului, clauze privind frontiera irlandeză.