Noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski a convocat marți, a doua zi după învestitura sa, alegeri anticipate în 21 iulie, potrivit unui decret publicat pe site-ul președinției, care oficializează astfel dizolvarea Parlamentului anunțată în urmă cu o zi, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest fapt "pune capăt puterii Parlamentului", ostil noului șef al statului, și "stabilește alegeri parlamentare anticipate în 21 iulie".

Cel mai tânăr președinte al Ucrainei post-sovietice, Zelenski a anunțat intenția de a dizolva Parlamentul, ales în 2014, în discursul de la învestire, luni.

Fidel promisiunii de campanie de a "sparge sistemul", el atacă astfel o clasă politică foarte neîncrezătoare în fața unui novice care a promis să transforme o țară marcată de războiul din est și de dificultățile economice.

Volodimir Zelenski încearcă să profite de elanul victoriei zdrobitoare (73% din voturi) în turul doi al alegerilor prezidențiale pentru a câștiga și parlamentarele, fără a mai aștepta alegerile prevăzute în octombrie.

Partidul său, pentru moment inexistent, este creditat cu până la 40% din intențiile de vot în cele mai recente sondaje.

Noul președinte a cerut și demisia miniștrilor, chiar dacă legea nu obligă guvernul să plece decât după parlamentare.

Premierul Volodimir Groisman, în funcție de trei ani, a anunțat imediat că demisionează, invocând dezacordurile cu noul președinte.

Anunțul dizolvării Parlamentului, o procedură foarte complexă, a stârnit imediat controverse, unii experți și politicieni denunțând decizia drept anticonstituțională și cerându-i lui Zelenski să renunțe la această idee.