Un partid fondat în 2004 în Germania la inițiativa unei reviste de satiră, Titanic, și care apără ”munca, statul de drept, bunăstarea animalelor, elitismul și inițiativa democratică” merge pe cartea umorului la alegerile europarlamentare. Die Partei (Partidul) este atât de mic încât doar numele candidaților sunt vizibile, lista incluzând omonimele unor foști demnitari naziști precum Goebbels, Hess, Eichmann, Speer, Bormann sau Bombe și Krieg, relatează AFP.

Vot la europarlamentareFoto: Comisia Europeana

Partidul este condus de către jurnalistul și satiristul Martin Sonneborn, care a fost deja ales eurodeputat în 2014.

Pentru alegerile de duminică, lista Partidului, condus încă de Sonneborn, include pe poziția a treia pe Lisa Bombe, urmată de un bărbat numit Bennet Krieg și de Kevin Goebbels și Tobias Speer. Pe următoarele poziții sunt Elisabeth S. Bormann, Dietrich F. Eichmann, Andreas Keitel și Fabian M. Hess.

Astfel, lista include în total opt omonime ale unor foști demnitari naziști, de la liderul de propagandă Joseph Goebbels până la cel care a organizat și condus Soluția Finală, Adolf Eichmann, arhitectul și ministrul Armamentului, Albert Speer, sau șeful cancelariei partidului nazist Martin Bormann.

Programul partidului prevede că vrea să facă din ”negarea schimbării climatice” un delict, să interzică experimentele pe animale, să stopeze introducerea unei vârste maxime pentru vot. Sistemul german nu prevede un prag minim pentru a intra în Parlamentul European, spre deosebire de alte țări unde este necesară atingerea a unor procente de 3 sau 5% pentru a fi aleși. Die Partei, care a obținut 0,96% din voturi în 2014 și l-a trimis pe Sonneborn la Strasbourg, este foarte posibil să trimită din nou cel puțin un europarlamentar.