Un grup de activism pentru protecția mediului din China solicită multinaționalelor din domeniul chimic să nu mai "folosească scurtături", apelând la furnizori care nu respectă standardele de siguranță, în urma investigației unei explozii care a avut loc în martie, la o fabrică chimică chineză, scrie Reuters.

Merck & Co.Foto: Flickr

Institutul pentru probleme publice și de mediu (IPE) a realizat un nou studiu în care sunt identificați producători globali de substanțe chimice pe lista de cumpărători indirecți ai produselor realizate de uzina chimică Jiangsu Tianjiayi. IPE este o organizație non-guverntamentală care are o relație apropiată cu ministerul de mediu al Chinei.

Fabrica Tianjiayi a fost închisă permanent după o explozie care a avut loc pe 21 martie, iar guvernul chinez a deschis o anchetă legată de acest incident. 26 de persoane au fost deja reținute. Investigația condusă de IPE a numit mai mulți cumpărători indirecți ai produselor Tianjiayi, printre care se află și compania germană Merck.

De asemenea, compania elevețiană Lonza a confirmat anterior că Tianjiayi era unul dintre furnizorii săi principali. IPE susține că firmele internaționale au creat un mecanism puternic pentru susținerea operațiunilor iresponsabile și că de acum companiile trebuie să se asigure că achiziționează produse numai de la fabrici care respectă standardele de siguranță.

Oficialii au declarat pentru Reuters că eșecul de monitorizare a acestor rețele sunt cauzate în mare parte de inabilitatea legislatorilor de a ține pasul cu creșterea accelerată a sectorului chimic.

Pe lista cumpărătorilor oferită de IPE se află și conglomeratul american DuPont, compania elevețiană Clariant și compania germană BASF.

După incidentul din martie, inspecțiile din parcul industrial Chenjiagang, unde era localizată fabrica Tianjiayi, au arătat că multe alte fabrici nu respectă standardele impuse.

"Printre cele 400 de fabrici chimice din parcul industrial în care se afla Tianjiayi și din alte două regiuni apropiate, peste 300 sunt în baza noastră de date, cu probleme legate de siguranță", a declarat directorul IPE, Ma Jun.

"Dacă brandurile continuă să cumpere numai de la cel mai ieftin furnizor, devin parte a problemei", a adăugat acesta.