Trei din cinci alegători britanici spun că politica este defectă şi la Westminster şi la Bruxelles, conform unui sondaj care evidenţiază că partidele pro- şi anti-Brexit sunt la egalitate înaintea alegerilor europene de joi, scrie The Guardian citat de Rador.

BrexitFoto: Parlamentul European

Studiul, pus la dispoziţia The Guardian de European Council on Foreign Relations (ECFR), a stabilit că britanicii nutresc unele din cele mai înalte niveluri de dezamăgire din Europa faţă de situaţia politică, 60% din cei intervievaţi spunând că sistemul din Regatul Unit şi Uniunea Europeană este defect. Numai în Franţa şi Grecia se înregistrează niveluri mai ridicate de dezamăgire. (În graficul inserat, România figurează cu un nivel de dezamăgire faţă de situaţia politică din ţară şi din UE de 27% - n.r.)

Deloc surprinzător, dezamăgirea atinge cele mai ridicate cote în rândul alegătorilor care intenţionează să susţină partidele pro-Brexit, joi. Aproape 90% din cei care au de gând să voteze pentru partidul Brexit al lui Nigel Farage sunt adepţi ai opiniei "politicii defecte", conform sondajului realizat de YouGov cu participarea a 1.600 de oameni.

Participarea Marii Britanii la alegerile europene a căpătat o aură de farsă, în condiţiile în care posibilii europarlamentari fac campanie pentru mandate deşi Regatul Unit a votat cu aproape trei ani în urmă pentru retragerea din UE. Blocajul de la Westminster a împiedicat guvernul Theresei May să legifereze acordul de retragere negociat cu Bruxelles-ul.

Impasul a înfuriat unele cercuri ale opiniei publice. Sondajul a arătat că una din patru persoane speră că alegerile europene vor produce nici mai mult nici mai puţin decât o "revoluţie" în UE, faţă de 14% care speră că scrutinul din 23-26 mai va reprezenta un vot de încredere în UE.

Dar competiţia dintre blocurile pro- şi anti-Brexit din Regatul Unit pare că va fi la fel de strânsă cum a fost în iunie 2016, când campania pentru ieşirea din UE a obţinut o victorie la limită.

Partidul Brexit este pe cale să-şi asigure de două ori mai multe voturi decât oricare altă formaţiune, conform sondajului YouGov-ECFR, care îi atribuie partidului lui Nigel Farage 33,4% din opţiuni.

Sondajul a stabilit că 17,3% din alegători intenţionează să-i susţină pe liberal-democraţi, 16,1% pe laburişti şi 9,2% Partidul Verzilor. Conservatorii se plasează pe poziţia a cincea cu 8,3% din voturi.

Luate laolaltă, toate partidele majore anti-Brexit, inclusiv Change UK, partidul Naţional Scoţian şi Plaid Cymru, sunt creditate cu 37,5% din intenţiile de vot. Partidul Brexit şi precursorul său UKIP au o susţinere de 36,1%.

Mark Leonard, directorul ECFR, a spus: "În loc să se angajeze fiecare într-o conversaţie cu ideile celorlalţi, alegătorii par a se retrage în două tabere ale căror divergenţe se adâncesc tot mai mult, devenind de nedepăşit. Perioada 'Big Sort' care a bifurcat politica şi societatea americană, devine trăsătura definitorie a vieţii politice din Regatul Unit".

Studiul arată că bifurcaţia Brexit ajunge până în străfundul inimii partidelor conservator şi laburist.

Întrebaţi dacă apartenenţa la UE are o influenţă pozitivă sau negativă asupra Marii Britanii, 20% din conservatori au spus că i-a apărat pe britanici împotriva exceselor şi eşecurilor guvernului naţional, iar 54% au spus că a descurajat guvernul britanic să facă ceea ce era bine pentru ţară.

Cu totul, 52% din susţinătorii laburişti văd UE ca pe o influenţă protectoare, comparativ cu 16% care o consideră o frână. În toate celelalte partide importante, opiniile se plasează decisiv de o parte sau de alta.

"Aceste alegeri polarizate vor penaliza acele partide care nu sunt clar de partea taberei 'remain' sau 'leave'", a spus Leonard.