La o reuniune care are loc la Paris în zilele de 21 și 22 mai, guvernul brazilian nu se așteaptă la un sprijin formal din partea Statelor Unite pentru o extindere a OCDE și pentru intrarea Braziliei în organism, în ciuda promisiunilor făcute de președintele american, Donald Trump, președintelui Jair Bolsonaro, scrie Folha Online citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cursul vizitei lui Bolsonaro în SUA, la sfârșitul lunii martie, Brazilia a fost de acord să renunțe la tratamentul special și diferențiat la care are dreptul în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), în schimbul sprijinului american pentru ambițiile braziliene de a adera la OCDE, așa-numitul club al ţărilor bogate.

Guvernul brazilian consideră intrarea în organizație ca un timbru de calitate pentru politicile macroeconomice.

Washingtonul susţinea candidatura Argentinei la OCDE, dar o respingea pe cea a Braziliei. Trump a promis să înlăture veto-ul, dar diplomații americani au afirmat, deocamdată, că nu au instrucțiuni pentru a-și schimba poziția. În previziunile actuale, Argentina va fi acceptată acum în calitate de candidat, România - în luna septembrie și Brazilia la începutul anului viitor.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană dorește ca SUA să fie de acord şi cu candidatura Bulgariei, după cea a Brazilia, dar administraţia Trump nu a acceptat acest pachet.SUA se opun extinderii OCDE, pe care o consideră o nediscriminatorie. Ele doresc cât mai puțini noi membri.

După cele două zile de forum de la Paris, actualii membri se vor întâlni la un mic dejun pe 23 mai şi vor discuta despre viitorul OCDE și despre problema accederii de noi membri. La acest eveniment, ar urma să fie discutată "pachetul" noilor candidați la intrarea în organizație. Deocamdată, Brazilia nu a obţinut încă unda verde pentru a fi următorul candidat, deoarece SUA nu acceptă pachetul dorit de UE, care cuprinde un candidat european după Brazilia.

În orice caz, sprijinul american nu înseamnă că Brazilia este admisă automat în organizație. Aceasta înseamnă doar că Washingtonul nu mai respinge dorinţa Braziliei.

Pentru a intra oficial în OCDE, țara trebuie să îndeplinească încă o serie de cerințe ale organizației - cea mai mare parte a acestora a fost deja îndeplinită.

După oficializarea candidaturii, este nevoie în medie de 2-5 ani pentru materializarea intrării în OCDE.

Guvernul brazilian susține că nu a făcut o concesie majoră SUA atunci când s-a angajat să renunțe la tratamentul special și diferențiat în cadrul OMC, ceea ce permite termene mai lungi în acorduri și alte flexibilități. Brazilia folosea deja foarte puțin flexibilitățile prevăzute.

SUA se află în război pentru a înfăptui reforma OMC. Unul dintre principalele obiectiv este de a pune capăt posibilității ca țările să se autodefinească drept "în curs de dezvoltare", o titulatură care garantează un tratament special. Washingtonul afirmă despre China și India că beneficiază în mod nejustificat de acest mecanism.

În opinia guvernului brazilian, reforma OMC este inevitabilă și nu se poate crede că tratamentul special va fi menținut în actualul format.