Nu este probabil ca procesul să se desfășoare, însă este sigur că Justin Amash, congresman republican de Michigan, a cerut o acuzare („impeachment”; un proces politic-penal cauzat de denunțarea în Congres pentru a determina responsabilitățile unui înalt funcţionar american) împotriva lui Donald Trump, scrie Jornal Economico citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Amash se alătură astfel mai multor voci care, în Congres, au afirmat în repetate rânduri că președintele are mai multe procese necesare și suficiente pentru o acuzare, dar el este primul republican, partidul lui Trump, care face acest lucru.

Amash este un politician liberal și destul de independent de liniile de partid, deși a fost unul dintre susținătorii 'valului' Tea Party și, potrivit presei din țară, a ajuns să reflecteze la ideea unei candidaturi împotriva lui Trump în 2020. Dar deocamdată o voce singulară în rândul republicanilor: nici un alt congresman al partidului nu s-a aliniat discursului lui Amash.

Amash a afirmat pe Twitter că procurorul special Robert Mueller a identificat, în ancheta sa asupra amestecului rusesc în alegerea lui Trump, "multiple exemple de comportament care cuprind toate elementele de obstrucționare a justiției și, fără îndoială, oricine altcineva decât președintele Statele Unite ar fi acuzat pe baza unor astfel de dovezi".

Mueller nu a găsit dovezi ale unei conspirații între Trump și cineva din Rusia, dar a stabilit contacte între consilierii președintelui și Moscova și 11 cazuri de potențială obstrucționare a justiției de către președinte sau de către oficiali ai campaniei sale. Referitor la problema obstrucționării, Mueller a declarat că Congresul ar trebui să decidă ce este de făcut. Procurorul general William Barr nu a găsit vreo justificare pentru a-l acuza pe Trump de obstrucționare, iar cazul a murit aici.

Sau nu: Amash a declarat că Barr "a interpretat în mod deliberat greșit" ancheta lui Mueller. "Spre deosebire de portretul lui Barr, raportul lui Mueller dezvăluie că președintele Trump s-a angajat în acțiuni specifice și şi-a asumat un model de comportament care atinge limita acuzării", a mai scris congresmanul republican.

Acuzarea, a scris acesta, "necesită constatarea că un funcţionar s-a implicat într-un comportament neglijent, abuziv, corupt sau dezonorant". Acuzarea ar trebui să fie inițiată de Comitetul Judiciar al Camerei, dar nici măcar democrații nu sunt siguri că aceasta este calea.

Pe de o parte pentru că nu pare să existe în țară un 'val' împotriva lui Trump, care ar putea să se sprijine cumva opinia publică pentru o astfel de inițiativă, iar pe de altă parte deoarece dovezile care pot iniția procesul nu par a fi la fel de sigure pe cât ar fi de dorit.

Amash a scris că "în timp ce acuzarea ar trebui să fie efectuată numai în situaţii extraordinare, riscul cu care ne confruntăm într-un climat politic extrem nu înseamnă folosirea sa de către Congres prea frecvent, ci mai degrabă că este folosită de către Congres atât de rar încât nu împiedică un comportament nepotrivit". "Când loialitatea față de un partid politic sau faţă de un individ depășește loialitatea față de Constituție, statul de drept - fundamentul libertății - se prăbușește".