De la actorul-umorist la președinte al Ucrainei. Volodimir Zelenski, ales în alegerile prezidențiale ucrainene de acum o lună, a fost învestit șef al statului luni, 20 mai. Învestirea sa marchează o nouă eră pentru această țară independentă de mai puțin de 30 de ani, greu încercată de un război și de dificultăți economice, scrie France 24 citat de Rador.

Porosenko si ZelenskiFoto: Captura YouTube

Volodimir Zelenski a ajuns în fața Parlamentului de la domiciliul lui, aflat în apropiere, salutând mulțimea adunată pe drumul lui și făcând mai multe selfie-uri. Ales după o victorie zdrobitoare în fața președintelui Petro Poroșenko, fostul actor în vârstă de 41 de ani este cel mai tânăr președinte al Ucrainei post-sovietice.

Selfie-uri și depunerea jurământului

Îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cu o mâna pe Constituția acestei țări independente din 1991 și pe o Evanghelie din secolul al XVI-lea, Volodimir Zelenski a respectat ritualurile de învestitură, printre care depunerea jurământului.

“Mă angajez ca prin toate acțiunile mele să apăr suveranitatea și independența Ucrainei, să veghez la bunăstarea patriei și poporului ucrainean, să apăr drepturile și libertățile cetățenilor, să respect Constituția și legile Ucrainei, să-mi îndeplinesc datoria în interesul tuturor compatrioților mei, să cresc autoritatea Ucrainei în lume”, a declarat el.

“Dragul meu popor, toată viața mea am încercat să fac totul pentru ca ucrainenii să zâmbească (…). În următorii cinci ani, voi face totul pentru ca voi să nu plângeți”, a promis fostul umorist încheindu-și discursul de învestitură.

“Mulțumesc, a fost distractiv”, a reacționat președintele Parlamentului, Andrii Parubii, în încheierea sesiunii plenare solemne.

Această scenă a avut deja loc pe ecran. În serialul de televiziune “Servitorul poporului”, Volodimir Zelenski interpreta un profesor de istorie ales subit președinte. La anunțarea candidaturii sale, pe 21decembrie, puțini au fost cei care l-au luat în serios pe fostul actor. În ciuda oricărei așteptări, la finalul unei campanii inedite, făcute în esență pe rețelele de socializare, el a obținut peste 73% din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pe 21 aprilie, în confruntarea cu președintele Petro Poroșenko.

Dizolvarea Parlamentului

Ales fără un program precis, capitalizând neîncrederea ucrainenilor în putere și elitele sale, candidatul Zelenski promitea să pună capăt corupției și să distrugă “sistemul”. După învestirea sa, Zelenski s-a adresat națiunii, eveniment așteptat având în vedere necunoscutele din jurul intențiilor sale.

“Prima noastră sarcină este de a ajunge la o încetare a focului în Donbas”, bazinul minier controlat parțial de separatiști, a asigurat președintele în discursul său de învestitură, declarându-se pentru asta gata să ia măsuri nepopulare și provocând o salvă de aplauze ale deputaților.

Volodimir Zelenski, care se angajează să mențină direcția pro-occidentală a Ucrainei, dispune de un program vag și echipa lui rămâne în mare măsură necunoscută. Mulți își pun întrebări în legătură cu capacitatea lui de a conduce o țară confruntată în continuare cu provocări uriașe, un război care continuă și mari dificultăți economice.

Confruntată cu o clasă politică rebelă și pentru a profita de elanul victoriei sale zdrobitoare, Volodimir Zelenski a anunțat că va dizolva Parlamentul, declanșând astfel alegeri legislative anticipate, fără a aștepta scrutinul programat în octombrie. Dar lansarea acestei proceduri complexe este plină de incertitudini juridice și deputații actuali ar mai putea s-o împiedice.

El a mai cerut aleșilor să “demită” mai mulți fideli ai predecesorului său, printre care pe ministrul apărării, procurorul general și șeful serviciilor de securitate (SBU).

Apropierea de Occident

Aliații Kievului au primit cu căldură alegerea lui Volodimir Zelenski, o “strategie de îmbrățișări” potrivit unui site ucrainean specializat în probleme internaționale, pentru a se asigura că el va continua apropierea de Occident.

Dar se confruntă deja cu mai multe situații delicate pe plan diplomatic.

La trei zile după alegerea sa, Kremlinul a facilitat acordarea cetățeniei ruse locuitorilor din teritoriile separatiste din estul Ucrainei, inițiativă condamnată ferm de noul președinte ucrainean și percepută de mulți comentatori la Kiev drept un test la început de mandat.

În mai, avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, și-a anulat o vizită la Kiev, vorbind despre “dușmanii” președintelui american prezenți după părerea lui în anturajul lui Volodimir Zelenski, creând teamă de posibile tensiuni cu Casa Albă, aliată crucială a Kievului față de Moscova.