Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, și-a anunțat demisia, după învestirea noului președinte, Volodimir Zelenski, anunță AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am decis să demisionez imediat după Consiliul de miniștri de miercuri", a declarat șeful Guvernului, în fața ziariștilor.

În discursul de învestitură, Zelensky a anunțat dizolvarea Parlamentului și a cerut miniștrilor să demisioneze, chiar dacă legea nu obligă guvernul să plece decât după alegerile legislative.

Potrivit Constituției, Parlamentul este cel care numește șeful Guvernului și Volodimir Zelenski nu dispune de niciun grup parlamentar care să îi permită să formeze o echipă fidelă în așteptarea organizării alegerilor.

"Când noul președinte a fost ales, i-am propus președintelui și Parlamentului (...) să formeze o nouă ordine de zi și să înceapă să ia decizii care vor face Ucraina mai puternică. Președintele a ales o altă cale și consider că prin declarația sa își asumă toată responsabilitatea în fața amenințărilor" cu care se confruntă Ucraina, a declarat Groisman, fără alte explicații.

Zelenski, un novice în politică, în vârstă de 41 de ani, până în prezent actor de comedie, a fost învestit luni în funcția de președinte.

Ucraina, o fostă republică sovietică cu aproape 45 de milioane de locuitori situată la porțile Europei, se confruntă de 5 ani cu un război cu separatiștii pro-ruși în est și își revine cu greu după o gravă criză economică.