Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a fost invitat la ceremonia de învestire a noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc luni, potrivit Radio Chişinău.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

Aureliu Ciocoi, consilierul lui Igor Dodon pe politică externă, a susținut că organizatorul acestei festivități a fost precedenta administraţie de la Kiev.

"În mod tradițional, Republica Moldova are stabilite relații de prietenie și de parteneriat cu Ucraina. După cum se știe, recent, între președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut loc un dialog telefonic amical, constructiv și productiv. S-a ajuns la o înțelegere prealabilă privind organizarea unei întrevederi, iar în prezent se lucrează asupra elaborării agendei în acest sens. În ce privește ceremonia de învestire a președintelui Ucrainei, din câte cunosc, conform decretului ex-președintelui Poroșenko, responsabil de organizarea acestei festivități, inclusiv de invitații, a fost desemnată conducerea precedentă a Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, în comun cu fosta administrație prezidențială a lui Poroșenko”, a declarat Aureliu Ciocoi, potrivit unui comunicat al Președinției.

Între ex-liderul de la Kiev, Petro Poroșenko, și președintele Republicii Moldova nu a avut loc nicio întrevedere după ce Igor Dodon a declarat în campania electorală din 2016 că peninsula Crimeea aparține Rusiei. Această declarație a stârnit reacții aprinse la Kiev, iar Poroșenko a afirmat că așteaptă de la Igor Dodon recunoașterea integrității teritoriale a Ucrainei.