Marinarii chinezi și americani s-au ciocnit luni pentru a doua oară în două săptămâni în Marea Chinei de Sud, Beijingul protestând față de prezența unei nave de război a Washingtonului, relatează AFP.

Scarborough ShoalFoto: Google Maps

Echipaje navale și aeriene ale armatei chineze au poruncit distrugătorului Preble să se îndepărteze după ce s-a apropiat de insula Scarborough Shoal, a spus un purtător de cuvânt al Armatei chineze.

Scarborough, localizată la 230 de kilometri de Filipine, a fost revendicată de Beijing, dar și de Filipine și Taiwan.

”Această acțiune a Statelor Unite pune în pericol securitatea navelor și militarilor chinezi, dar și americani și subminează suveranitatea și securitatea Chinei”, a anunțat purtătorul de cuvânt Li Huamin.

Marina americană conduce în mod regulat operațiuni numite ”libertatea navigației” în Marea Chinei de Sud pentru a se împotrivi Beijingului care revendică aproape toate insulele și recifele în fața vecinilor săi.

Ultimele două operațiuni vin ca urmare a războiului comercial dintre SUA și China, după ce președintele Trump a crescut tarifele pentru mai multe produse din China. Beijing a anunțat acțiuni similare.

Alte guverne (Vietnam, Brunei, Malaezia) revendică și alte zone din Marea Chinei de Sud.