O profesoară a fost suspendată din cauza unei înregistrări video făcută de elevii săi în care un proiect de lege al ministrului de Interne, Matteo Salvini, era comparat cu legile rasiale ale lui Mussolini. Suspendarea cadrului didactic a provocat proteste în toată Italia, relatează The Guardian.

Rosa Maria Dell’AriaFoto: Captura YouTube

Rosa Maria Dell’Aria a fost suspendată săptămâna trecută pentru 15 zile cu plata la jumătate din salariu după ce o anchetă a Ministerului Educației în Palermo a concluzionat că profesoara nu a supravegheat tema elevilor.

”Sunt amărâtă”, a spus ea pentru Guardian. ”Nu vorbesc despre prejudiciul economic, pentru zilele de suspendare, cât despre prejudiciul moral și profesioanl după o viață dedicată școlii și copiilor”, a adăugat ea.

Elevii liceului Vittorio Emanuele III au prezentat un video în ianuarie ca parte a unui proiect pentru Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în care erau comparate evenimente actuale cu persecuția antisemită.

Elevii, de 15 și 16 ani, au comparat legile rasiale din perioada fascistă a lui Benito Mussolini cu decretul de securitate al lui Salvini, adoptat de Parlament luna trecută.

Legea a lăsat sute de azilanți într-un fel de ”purgatoriu” legal, eliminând protecția umanitarp pentru cei care nu sunt eligibili pentru statutul de refugiat.

Profesoara, în vârstă de 63 de ani, a apărat proiectul spunând că acesta nu avea scop politic și nici nu avea intenția de a îndoctrina studenții, care au lucrat mereu liberi. Profesorii din Italia și-au exprimat solidaritatea cu Dell’Aria și au anunțat grevă pentru a protesta față de suspendarea acesteia.

Liderul Partidului Democrat, Nicola Zingaretti, a spus că suspendarea ”încalcă principiile constituționale cu privire la libertatea predării și la libertatea exprimării. În Italia grupurile de extremă-dreapta pot face și spune orice vor în timp ce studenții sunt opriți în a-și exprima dezaprobarea”.

Elevii profesoarei au trimis de asemenea autorității regionale pentru educație o scrisoare în care își exprimă spirijinul pentru profesoară.

O mie de elevi au mărșăluit în Palermo pentru a o sprijini, vicepremierul Luigi Di Maio, liderul Partidului Mișcarea 5 Stele, care conduce coaliția de guvernare alături de Liga lui Salvini, a sunat-o pe profesoară să își exprime solidaritatea. ”Trebuie să se întoarcă la muncă cât mai repede posibil”, a spus Di Maio.

Salvini a spus că nu știe ”cine a propus, controlat, ordonat sau sugerat” suspendarea profesoarei, dar ”pentru ca cineva să îl pună pe ministrul de Interne Matteo Salvini - care poate fi plăcut sau nu - la egalitate cu Mussolini, sau chiar Hitler, mi se pare dement.