Kremlinul a spus luni că Rusia nu a fost implicată în niciun fel în scandalul politic din Austria, după ce vicecancelarul țării a apărut într-o înregistrare video oferind unei presupuse nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formațiunea sa de extremă-dreapta, Partidul Libertății, FPOe, relatează Reuters. De asemenea, potrivit The Moscow Times, chiar oligarhul rus Igor Makarov a negat că ar avea vreo nepoată.

Dmitri PeskovFoto: Agerpres/AP

Vicecancelarul Heinz-Christian Strache de la formațiunea de extremă-dreapta Partidul Libertății și-a dat demisia sâmbătă din funcția de vicecancelar și din cea de lider de partid după ce o înregistrare video a fost difuzată de către publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung. El a spus că înregistrarea este ”catastrofală”, dar a negat că a încălcat legea.

Întrebat luni despre scandal, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor că incidentul ”nu are și nici nu ar putea avea vreo legătură cu noi”.

Imaginile îl arată pe Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata oligarhului rus, Igor Makarov.

”Este foarte bine cunoscut că sunt unicul copil în familie așa că nu am o nepoată”, a spus Makarov, potrivit The Moscow Times.

”Folosim toate mijloacele legale pentru a identifica cine este în spatele acestei folosiri a numelui meu în mod neautorizat”.

Nu e prima oară când Rusia neagă orice implicare într-un scandal politic internațional. Rusia a fost acuzată că s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, dar a negat.

În aceeași conferință de presă, Peskov a spus că Vladimir Putin nu îl va felicita pe noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, adăugând că președintele Rusiei îl va felicita pe noul lider de la Kiev dacă acesta face progrese în soluționarea conflictului cu separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei.