Autoritățile americane au anunțat joi sancțiuni împotriva a cinci ruși pentru încălcarea drepturilor omului, care cuprind asasinarea unui lider al opoziției și "torturarea și asasinarea" unor membri LGBTI din Cecenia, relatează Diario De Noticias citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia a fost luată la câteva zile după o întâlnire între președintele rus, Vladimir Putin, și şeful diplomaţiei SUA, Mike Pompeo.

Departamentul de Stat al SUA a luat măsuri împotriva a cinci persoane și a unei entități ca urmare a raportului anual al Congresului privind așa-numita "Lege Magniţky", care interzice intrarea în SUA și îngheață activele persoanelor și companiilor acuzate de încălcarea drepturilor omului.

Această lege a fost introdusă după moartea unui avocat rus, Serghei Magniţky, care a decedat misterios după ce a fost arestat în Rusia în 2009.

Aceste nume au fost adăugate la lista "Legii Magniţky" deoarece, potrivit declarației diplomației americane, acestea sunt "răspunzătoare pentru încălcări grave recente ale drepturilor omului, care sunt notorii, inclusiv uciderea liderului opoziției ruse, Boris Nemţov, pentru torturarea și execuțiile extrajudiciare ale unor persoane LGBTI [Gay, Bisexuali, Trasvestiţi, Transexuali sau Transgender] în Republica Cecenă".

Boris Nemţov, care a jucat un rol important în opoziția la adresa lui Vladimir Putin și care a fost vice-prim-ministru în perioada președintelui Boris Elțîn, a fost împușcat de patru ori la mică distanță de un pod, lângă Kremlin, în 2015.