Casa Albă a anunţat duminică că intenţionează să organizeze, în colaborare cu Bahreinul, un forum economic pentru a încuraja investiţiile în Teritoriile palestiniene, investiţii pe care un acord de pace în Orientul Mijlociu le-ar putea facilita, informează dpa citat de Agerpres.

Jared Kushner si Donald TrumpFoto: AGERPRES

Forumul economic, care se va numi "Pace pentru prosperitate", va avea loc în capitala Bahreinului, Manama, în perioada 25-26 iunie, potrivit EFE.

Prin organizarea sa se urmăreşte convingerea guvernelor, liderilor din lumea afacerilor şi membrilor societăţii civile din Orientul Mijlociu să împărtăşească idei, să discute strategii şi să "galvanizeze sprijin pentru posibile investiţii şi iniţiative economice ce ar putea deveni posibile printr-un acord de pace", potrivit unei declaraţii comune a guvernelor SUA şi Bahreinului, dată publicităţii de agenţia de presă oficială BNA. Obiectivul forumului va viza promovarea "unor proiecte ambiţioase şi realizabile pentru un viitor prosper al poporului palestinian şi al regiunii".

Dpa notează că Washingtonul a fost vag în privinţa aşteptărilor de la acest forum, dar accentul pe economie şi investiţii coincide cu recentele comentarii ale Reprezentantului Casei Albe pentru Orientul Mijlociu Jason Greenblatt şi ale ginerelui şi consilierului preşedintelui american Jared Kushner, arhitecţii planului de pace pentru Orientul Mijlociu, în care atenţia este mutată spre chestiuni economice mai degrabă decât să se concentreze pe aspectul cheie al manifestării sau nu a sprijinului pentru soluţia "un stat" sau pentru soluţia "două state" în cazul Israelului şi al Teritoriilor palestiniene.

"Poporul palestinian, împreună cu toate popoarele din Orientul Mijlociu, merită un viitor demn şi oportunitatea unei vieţi mai bune", a declarat Kushner. El a adăugat că planul politic al Washingtonului va fi prezentat foarte curând. "Progresul economic poate fi realizat doar pe baza unei viziuni economice solide şi dacă aspectele politice esenţiale sunt soluţionate".

Potrivit CNN, Kushner intenţionează să obţină reacţii din partea miniştrilor de finanţe şi ale liderilor din domeniul afacerilor la întâlnirea din Bahrein.

Îndelung aşteptatul plan de pace american, pe care preşedintele Trump l-a numit "acordul secolului", ar urma să fie dezvăluit după încheierea Ramadanului, la începutul lunii iunie. Reprezentantul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu Jason Greenblatt a declarat săptămâna trecută în faţa Consiliului de Securitate al ONU că va prezenta o viziune "realistă şi fezabilă".

Ministrul de externe palestinian Riad al-Malki a asigurat că propunerea SUA "nu este un plan de pace, ci mai degrabă termenii pentru o predare" din partea palestiniană, conform EFE.