Numele nu este original, dar este eficient. Partidul Brexit domină sondajele și campania pentru alegerile europene din Marea Britanie. Încă o dată, Nigel Farage a intrat în scenă pentru a arunca în aer sistemul politic britanic, profitând de pasa proastă a acestuia. Noua formaţiune politică a eurofilului, admirator al lui Donald Trump și susţinut de milionarul dubios Arron Banks, se află în frunte și cu o marjă largă în intențiile de vot pentru 23 mai. Partidul Brexit ar putea obţine aproape cincizeci de deputați europeni relatează El Periodico citat de Rador.

Nigel FarageFoto: Hotnews

Testarea la urne va fi devastatoare pentru Partidul Conservator, care se află pe poziția a patra în sondaje, după laburişti și liberal-democrați. Conservatorii au pierdut deja peste o mie de posturi la recentele alegeri locale. Acum vor plăti un preț mare pentru incapacitatea de a finaliza plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 29 martie, așa cum promisese Theresa May.

Divizaţi, confruntaţi acum și cu cursa pentru conducerea partidului pentru înlocuirea d-nei May în această vară, conservatorii nu-şi fac iluzii. "Nimeni nu are nicio îndoială că acestea vor fi alegeri dificile pentru noi. Este ceva ce știm de la început", a recunoscut ministrul Educației, Damian Hinds. Alegerile s-au transformat "pentru unii oameni într-un vot de protest" și "într-un al doilea referendum".

Partidul Brexit a fost creat în luna ianuarie, când Farage s-a alăturat campaniei "Leave Means Leave" ("Să pleci înseamnă să pleci"). Cu o lună în urmă, el părăsise oficial UKIP, partid în care a activat şi pe care l-a condus timp de două decenii. Orientarea sa rasistă, anti-islamică şi încorporarea unor elemente de extremă dreaptă precum Tommy Robinson l-au determinat pe Farage să se distanţeze de acest partid. Farage, căruia milionarul Banks i-a acoperit cheltuielile pentru locuința sa din cartierul de lux Chelsea, i-a asigurat maşină cu şofer, servicii de protecție și cheltuieli personale în valoare de mai bine de o jumătate de milion de euro în anul de după referendum, potrivit facturilor care au ajuns în mâinile rețelei de televiziune Channel 4, a început să organizeze adunări în întreaga țară. Un discurs care exploatează frustrarea și furia cetățenilor cu "trădarea" Theresei May. Adunări, acum în campanie electorală, la care vin mii de oameni, inclusiv laburişti deziluzionaţi.

De asemenea, principalul partid de opoziție ar putea suferi un mare regres din cauza poziției confuze și contradictorii a liderului său, Jeremy Corbyn, cu privire la Brexit. La lansarea campaniei, Corbyn a proclamat că laburismul "oferă ceva lumii întregi", indiferent de poziția sa cu privire la Europa. Acest mesaj impenetrabil riscă să nu convingă pe nimeni. Un număr mare de susținători ai Partidului Laburist sunt hotărâți să voteze pentru partidele care pledează în mod clar pentru rămânerea în Europa şi pentru un al doilea referendum. Totuşi, acest vot pro-european este prea împărțit între liberal-democrați, verzi, Change UK, Partidul Național Scoțian și Plaid Cymru, care nu au fost în măsură să formeze o platformă electorală comună.

La trei ani după referendum, a fost amânată de două ori data plecării din Europa, acum termenul pentru Brexit fiind 31 octombrie. Premierul Theresa May se află în ultimele săptămâni de mandat. În iunie ea trebuie să anunțe data demisiei sale. Boris Johnson și alți aspiranţi la funcţia sa sunt deja în campanie. În această situație, Farage va câștiga. Scopul său, după cum a declarat pentru BBC, este acela de "a le cere deputaților europeni din Partidul Brexit să se alăture echipei de negociere a guvernului" cu Bruxelles-ul. Dar planul său merge mai departe de aceste alegeri. Posibilitatea unor alegeri generale anticipate este foarte fezabilă și Farage va încerca din nou să atace Westminsterul.