Armata rusă a anunţat duminică că forţele siriene ale preşedintelui Bashar al-Assad au încetat focul ''într-o manieră unilaterală'' în provincia Idleb (nord-vest)", relatează AFP citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"De la ora 00:00, 18 mai, forţele armate siriene au încetat focul în mod unilateral în zona de dezescaladare Idleb", a anunţat Centrul rus pentru reconcilierea beligeranţilor, potrivit unui comunicat. "Cu toate acestea, tirurile care vizează forţele guvernamentale şi civilii în provinciile Hama, Latakia şi Alep continuă", a adăugat sursa citată.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a afirmat totuşi că bombardamentele de către forţele regimului au continuat duminică în pofida anunţului făcut de armata rusă. Astfel, focurile de artilerie atribuite de OSDO forţelor regimului sirian au ucis trei civili la Khan Cheikhoun, în provincia Idleb.

Agenţia de stat siriană SANA a anunţat duminică după-amiază că rachete şi obuze de mortier au fost lansate în nordul provinciei Hama de către "grupări teroriste", folosind terminologia regimului sirian pentru a desemna atât jihadişti, cât şi rebelii.

Agenţia a adăugat că armata siriană a ripostat cu focuri distrugând poziţii ale Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a al-Qaida) în zonă.

ONU a avertizat vineri, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, asupra riscului unei "catastrofe umanitare" la Idleb dacă vor continua violenţele în regiune.

Siria este devastată din 2011 de un război civil care s-a soldat cu 370.000 de morţi, a provocat fuga a milioane de persoane şi a divizat ţara.