Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost nevoită să se abțină în cursul dezbaterii privind Brexit, dar se pare că încă cu mult timp în urmă ea era convinsă cu privire la integrarea Regatului în Uniunea Europeană. Acest lucru e dezvăluit de o telegramă diplomatică scrisă de ambasadorul Rüdiger Freiherr von Wechmar după ce-și luase adio de la regină cu ocazia părăsirii postului de la ambasada germană de la Londra în 1988. Documentul se află în arhiva politică a ministerului german de externe relatează Der Spiegel citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Telegrama, scrisă în Germania, afirmă că regina Elisabeta a II-a nu lăsase „nici o îndoială cu privire la faptul că viitorul Regatului se află în Europa”.

Vorbind despre supușii ei, ea a afirmat că „unii nu au realizat încă acest lucru.” Regina e obligată să rămână neutră - ea nu are voie să-și exprime public opiniile politice. Conform relatării lui Wechmar, ea i-a spus că britanicii sunt încă un popor în mare măsură insular și le lipsește o înțelegere clară a pieței unice europene.

Când Wechmar a făcut referire la o campanie educativă lansată de guvernul britanic, regina din Casa de Windsor (inițial o familie nobiliară germană) a devenit sarcastică: „Cam era și timpul.”

Regina a criticat-o repetat pe premierul Margaret Thatcher, la acea vreme o eurosceptică. Când Wechmar a spus că Thatcher pare să-și dorească o altă Europă decât cea susținută de guvernul german, regina a răspuns: „Acest lucru se va schimba.” Adăugând, după o pauză făcută pentru efect dramatic: „Dacă ea va mai fi încă pe aici.”

Când diplomatul a menționat abilitatea lui Thatcher de a se deplasa odată cu curentul politic, regina a replicat cu subînțeles: „Da, până și ea a descoperit acum gaura din stratul de ozon.”

Editura De Gruyter Verlag va publica în curând documentul, la comanda Institutului de Istorie Contemporană al Germaniei.