Elveţienii au aprobat duminică, prin referendum, un proiect de lege care decurge din măsurile antiteroriste ale UE şi care vizează să înăsprească condiţiile pentru achiziţionarea anumitor arme, relatează Agerpres.

Magazin de arme de focFoto: Wikimedia Commons

Potrivit estimărilor Institutului de sondare gfs.bern publicate la mijlocul zilei de televiziunea publică elveţiană RTS, 67% dintre alegători ar fi votat în favoarea proiectului, marja de eroare fiind de trei procente.

Înaintea votului, guvernul elveţian a avertizat alegătorii că o respingere a acestei noi legislaţii ar putea duce la o excludere din Confederaţie - care nu este membră a UE - a unor acorduri europene privind Schengen şi Dublin la care este asociată.

O astfel de excludere ar fi avut consecinţe în domeniile securităţii şi azilului, dar şi în turism şi ar costa "miliarde de franci elveţieni pe an", potrivit autorităţilor federale.

"Păcat că populaţia a urmat argumentul temerii privind Schengen. Este puţin trist, dar acceptăm rezultatul", a declarat Olivia de Weck, vicepreşedintă a ProTell, lobby-ul pro-arme din Elveţia care s-a mobilizat puternic împotriva noii legislaţii.

"Este democraţia care predomină", a spus Olivia de Weck. ''Ştiam că va fi dificil", a adăugat ea.

Armele sunt foarte frecvente în Elveţia, deşi în absenţa unui registru federal este dificil de ştiut numărul deţinătorilor.