Asistenții vocali digitali vehiculează "prejudecăți sexiste", se arată într-un raport al UNESCO, publicat vineri, în care se recomandă dezvoltatorilor să integreze mai multe femei în echipele lor, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

AlexaFoto: Pexels

"Atitudinea de supunere și servilismul exprimate de atât de mulți asistenți vocali" sunt "o ilustrare a prejudecăților sexiste vehiculate de produse care folosesc inteligența artificială", potrivit studiului realizat de UNESCO.

Raportul a fost realizat în colaborare cu Ministerul german al Cooperării economice și coaliția Equals Skills, care reunește guverne și organizații internaționale ce promovează egalitatea de gen în sectorul tehnologiei.

Studiul s-a concentrat pe asistenții vocali dezvoltați de Amazon (Alexa), Apple (Siri), Google (Google Assistant) și Microsoft (Cortana), care acoperă în numeroase țări aproximativ "90% din piață".

Potrivit UNESCO, titlul raportului, "I'd blush if I could" ("Aș roși dacă aș putea"), este inspirat din replica folosită mulți ani, dar corectată în aprilie, de asistentul vocal Siri, atunci când era insultat de utilizatori.

Raportul arată că majoritatea asistenților vocali sunt dotați automat cu nume și voci feminine și cu o "personalitate docilă".

"Programele docile care se prezintă drept feminine intră în casele noastre, în mașinile noastre, în birourile noastre", a spus Saniye Gülser Corat, director al departamentului pentru egalitatea de gen la UNESCO.

"Atitudinea lor influențează modul în care bărbații se adresează vocilor feminine și modelează felul în care femeile reacționează la solicitări și se exprimă", a mai spus aceasta.

Printre alte efecte negative se numără crearea unui "model de acceptare și toleranță privind hărțuirea sexuală și violența verbală", dar și faptul că femeile sunt văzute drept cauze ale erorilor și defectelor ce rezultă din limitările programelor, construite în special de bărbați.

Aceste stereotipuri stau la baza inegalităților de gen în ceea ce privește educația și sectorul tehnologic, potrivit raportului, în care se mai arată că femeile reprezintă doar 12% dintre cercetătorii din domeniul inteligenţei artificiale şi 6% dintre dezvoltatorii de programe.

UNESCO recomandă integrarea unui număr mai mare de femei în domeniu, dar şi includerea chestiunii genului în programele digitale. UNESCO a solicitat, de altfel, companiilor să studieze posibilitatea de a dota asistenţii vocali cu o voce "non-sex" (unisex).