Parlamentul Republicii Moldova mai are la dispoziție aproximativ o lună pentru a învesti Guvernul, în caz contrar riscând să fie dizolvat. Între timp, negocierile dintre principalele partide parlamentare trenează, iar președintele Igor Dodon consideră tot mai probabil scenariul alegerilor anticipate, relatează Radio Chișinău.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

Cel mai probabil scenariu în actuala situație sunt alegerile parlamentare anticipate, din cauza faptului că partidele nu pot găsi un numitor comun, a afirmat Igor Dodon la un post de televiziune apropiat Partidului Socialiștilor.

El a reiterat că PSRM examinează doar posibilitatea unei alianțe cu Blocul ACUM și aproape a exclus posibilitatea negocierilor cu Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc.

Igor Dodon a afirmat că în cazul în care se ajunge la alegeri anticipate acestea, cel mai probabil, vor avea loc în luna octombrie, iar cele locale vor fi organizate în 2020. Secretarul grupului PSRM din Parlament, Vasile Bolea a confirmat pentru Radio Chișinău că discuțiile inițiate anterior cu Blocul ACUM rămân blocate.

Până în prezent au existat câteva runde de discuții dintre reprezentanți ai PSRM și Blocului ACUM, dar părțile nu au ajuns la un numitor comun.

PSRM cere funcția de președinte al Parlamentului, câteva portofolii importante în guvern, împuterniciri sporite pentru șeful statului și câteva legi, inclusiv acordarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Blocul ACUM optează pentru un Guvern minoritar și adoptarea unui pachet de legi pentru așa-numita dezoligarhizare a statului.